Cautare


12 Iunie 2015
O operatiune internationala a politiei, finalizata prin arestarea unei bande de frauda cibernetica

Politia din Europa a demontat o banda de frauda cibernetica, printr-o operatiune comuna derulata in Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia, Belgia si Georgia.

Operatiunea a fost finalizata prin arestarea a 49 de persoane suspecate de comiterea unor fraude financiare care implica intruziuni in conturile email. 

Politia a perchezitionat 58 de proprietati si a confiscat laptop-uri, hard disk-uri, telefoane, tablete, carduri de credit, numerar, cartele SIM, stick-uri de memorie, documente false si documente privind conturi bancare. 

Operatiunea a fost coordonata de Centrul European Cybercrime Europol (EC3) si Eurojust, a fost sustinuta de agentiile de aplicare a legii din Marea Britanie si J-CAT (Joint Cyber Action Taskforce) si condusa de Andy Archibald, director adjunct al Unitatii National Cyber Crime din cadrul National Crime Agengy. 

J-CAT, lansata la 1 septembrie 2014, este formata din ofiteri de legatura din state europene, din parteneri de aplicare a legii din afare UE si EC3 si a fost creata pentru a derula actiuni coordonate impotriva amenintarilor cheie asupra securitatii cibernetice si impotriva principalelor tinte. 

Potrivit EC3, anchetele paralele au dezvaluit fraude internationale in valoare de 6 milioane de euro intr-o perioada foarte scurta de timp. 

Banda de infractori cibernetici a folosit atacuri man-in-the-middle si repetate intruziuni in computere impotriva companiilor europene medii si mari, prin intermediul tehnicilor malware si de inginerie sociala. 

Odata ce s-a asigurat accesul la conturile email corporative ale companiilor, infractorii au monitorizat comunicatiile pentru a detecta solicitarile de plata. Clientilor companiei li s-a solicitat apoi, de catre infractorii cibernetici, sa efectueze platile in conturi bancare controlate de grupul infractional. 

Aceste plati au fost imediat incasate prin diferite mijloace. Suspectii, in principal din Nigeria, Camerun si Spania, au transferat profiturile ilicite in afara Uniunii Europene printr-o retea sofisticata de tranzactii de spalare a banilor. 

Pentru coordonarea si comunicarea intre diferitii agenti implicati in aceasta operatiune transnationala, a fost stabilit un centru de coordonare la sediul Europol din Haga. 

Reprezentantii agentiilor de aplicare a legii participanti la operatiune au fost prezenti in centrul de coordonare, facilitand schimbul international de informatii, impreuna cu Eurojust. In acelasi timp, specialistii Europol au oferit suport operational pe teren in Italia si Spania, prin intermediul birourilor mobile Europol. 

Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.
Newsletter

Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate