Cautare


08 August 2017
Tentativa de spalare a banilor de la Wannacry a incetat

Hackerii din spatele ransomware-ului Wannacry au incercat sa ascunda cine sunt prin folosirea unei monede virtuale mai anonime decat Bitcoin.

Victimele au platit peste 140.000 dolari in bitcoin pentru a recupera fisierele criptate de Wannacry. 

La inceputul saptamanii trecute, banda din spatele atacului a inceput sa mute bitcoin-urile din portofelele unde au fost platite. 
Insa operatorii schimbului pe care il foloseau pentru a schimba bitcoin-urile au inghetat acum conturile pe care le foloseau. 

Wannacry a afectat mii de firme din intreaga lume atunci cand a infectat computerele din retelele corporative si a criptat fisierele, facandu-le de neutilizat. 
Victimelor li s-a cerut sa plateasca intre 300 dolari si 600 dolari in bitcoin-uri pentru a-si reprimi fisierele si a readuce computerele in stare de functionare. 

Multi experti in securitate cu crezut ca banii platiti in trei portofele bitcoin infiintate de creatorii Wannacry nu vor fi niciodata mutati, deoarece atentia era axata pe cei din spatele atacului. 
Mutarea banilor ar putea expune detalii cheie cu privire la atacatori, care ar putea fi folosite pentru a-i urmari. 

Insa bitcoin-urile au fost mutate la inceputul acestei saptamani, iar unele au fost transferate intr-o retea de schimb numita Shapeshift.io, in incercarea de a le converti intr-o alta moneda virtuala, denumita Monero. 

Moneda virtuala Monera a fost infiintata pentru a fi mai anonima decat Bitcoin si incearca sa ascunda cat mai multe informatii posibil despre fiecare tranzactie. 

Se presupune ca banda a Wannacry a ales Shapeshift.io pentru transferul digital al banilor deoarece serviciul poate fi folosit fara abonarea la un cont. 
Cu toate acestea, incercarea de a spala banii prin intermediul platformei pare sa fi fost oprita imediat dupa ce s-a aflat ce se intampla. 

"Incepand de astazi, am luat masuri pentru a introduce in lista neagra toate adresele asociate cu atacatorii Wannacry cunoscuti de catre echipa ShapeShift", a declarat un purtator de cuvant poentru revista americana de afaceri Forbes.
Shapeshift a declarat ca va bloca orice incercari viitoare de a schimba bitcoin-uri Wannacry in Monero sau in alta moneda virtuala. 

"In plus, colaboram direct cu agentiile de aplicare a legii implicate in cazul Wannacry si le vom asista cu orice au nevoie pentru a retine faptasii", a declarat purtatorul de cuvant. 


Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate