Cautare


22 Iunie 2018
Romania poate deveni tara cu cele mai multe femei in sectorul digital & ITC din UE

Romania ar putea deveni tara cu cele mai multe femei din sectorul digital si un exemplu de bune practici pentru Uniunea Europeana in ceea ce priveste decalajul de gen pe piata muncii, in urma initiativei EveryGirl Everywhere, lansate de organizatia Smart Everything Everywhere (SEE).

In contextul in care piata muncii devine digitala, accesul femeilor la meseriile viitorului este problematic, avand in vedere numarul mic de femei din sectorul digital, fie ca vorbim despre studii, piata muncii sau antreprenoriat. La nivel european, din 1000 de absolvente, doar 24 au studii in domeniul IT, dintre care doar sase se angajeaza in acest domeniu. 

Romania se situeaza momentan pe locul doi2 in topul statelor cu cele mai multe femei in profesii digitale (peste 25%, comparativ cu media europeana de 16%), dar gradul lor de reprezentare a inceput sa scada in ultimii 3 ani.

Initiativa EveryGirl Everywhere isi propune sa creasca participarea femeilor la 30% in sectorul digital romanesc pana in 2025, prin programe de formare si reconversie profesionala si diversificarea optiunilor profesionale si a sanselor de angajare a femeilor oferind astfel o solutie la problema lipsei fortei de munca in domeniul IT/digital. 

La lansare au luat cuvantul A.S.R. Principele Nicolae al Romaniei; E.S. Tamar Samash, Ambasador al Statului Israel in Romania; si Diana Paun, Consilier de Stat in Administratia Prezidentiala -- alaturi de reprezentanti ai Ambasadei Statelor Unite, ai industriei de IT si ai partenerilor din cadrul Aliantei EveryGirl. 

„EveryGirl Everywhere este un program-umbrela, derulat impreuna cu companii si comunitati de IT la nivel national si european, pentru a ajuta femeile sa-si insuseasca abilitati digitale si sa se orienteze catre cariere STEM3; pentru a contribui la dezvoltarea industriei IT din Romania; si pentru a dezvolta si consolida rolul Romaniei in Uniunea Europena in domeniul digital”, a declarat Diana Popp, Co-fondator si Vice Presedinte SEE.   

Alina-Maria de Roumanie, Co-Coordonator si Ambasador al proiectului, a subliniat ca „misiunea noastra este de a opri descresterea procentului de participare a femeilor in piata fortei de munca digitala, de a reduce dezechilibrul de gen si de a incuraja femeile din Romania sa priveasca cu aceeasi deschidere si cu acelasi interes acest domeniu si in viitor. Ne dorim de asemenea sa incurajam si sa sustinem antreprenoriatul in randul femeilor din Romania si mai ales leadership-ul in domeniul digital”.  

EveryGirl Everywhere se inscrie in strategia de actiune a Comisiei Europene (CE), care a organizat recent la Bruxelles dezbaterea Digital4Her, la initiativa Comisarului European pentru Economie si Societate Digitala, Mariya Gabriel. Strategia urmareste cresterea participarii femeilor in sectorul digital prin trei directii de actiune: combaterea stereotipurilor de gen in audiovizual, stimularea educatiei digitale si promovarea femeilor in antreprenoriat. 

Potrivit estimarilor CE, mai multe femei in sectorul digital ar putea aduce 16 miliarde Euro la nivelul UE si reducerea deficitului de specialisti din sectorul IT. in plus, diversitatea de gen ar putea contribui la cresterea performantei, productivitatii si a gradului de inovatie in companiile de tehnologie. Initiativa este implementata de EveryGirl Alliance, din care fac parte organizatiile Smart Everything Everywhere, Girls who Code Romania, Codette, Girls in Tech Romania, Rails Girls Cluj, Europuls, European Young Innovators Forum si Women in Tech Brussels.

Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate