Cautare


Google contesta amenda de 4,3 miliarde euro pentru Android
11 Octombrie 2018 Business

Google contesta amenda de 4,3 miliarde euro pentru Android

Google contesta o amenda record de 4,3 miliarde euro pentru pretinsa utilizare a sistemului de operare Android pentru a-si "intari dominatia" ca motor de cautare.

In iulie, Comisia Europeana a declarat ca politicile Android ale Google au "negat rivalilor sansa de a inova si de a concura". 

Compania s-ar putea confrunta cu amenzi suplimentare in cazul in care nu isi va modifica practicile.

Solutionarea contestatiei Google ar putea dura ani de zile. 

"Am depus acum contestatia", a afirmat compania intr-o declaratie raportata de Financial Times. 

De ce este acuzata Google?

Google a fost acuzata de faptul ca a actionat ilegal deoarece: 
- a cerut producatorilor de telefoane si tablete Android sa preinstaleze aplicatia Google Search si propriul browser Chrome ca si conditie pentru a le permite sa ofere acces la magazinul de aplicatii Play;
- a efectuat plati catre mari producatori si operatori de retele mobile, astfel incat acestia au convenit sa preinstaleze exclusiv aplicatia Google Search pe dispozitivele lor;
- a impiedicat producatorii sa vanda orice dispozitiv inteligent alimentat de versiuni alternative Android, amenintandu-i ca le va refuza permisiunea de a-si preinstala aplicatiile. 

Versiunea Android a Google nu impiedica proprietarii de dispozitive sa descarce browswere web alternative sau sa foloseasca alte motoare de cautare. 

Insa comisarul european in domeniul concurentei, Margrethe Vestager, a declarar ca doar 1% dintre utilizatori au descarcat  aplicatie de cautare concurenta, iar 10% au descarcat un browser diferit. 

"Odata ce o ai si functioneaza, foarte putini sunt suficient de curiosi pentru a cauta alta aplicatie de cautare sau alt browser", a declarat Vestager in luna iulie. 

Cum a raspuns Google?

In urma amenzii, directorul executiv Google, Sundar Pichai, a declarat ca Android a permis "inovatia rapida, alegerea larga si scaderea preturilor". 

Acesta a declarat ca decizia "respinge modelul de afaceri care sustine Android, care a creat mai multe optiuni pentru toata lumea, iar nu mai putine". 

Companiei i s-a acordat un termen limita pana la sfarsitul lunii octombrie pentru a face modificari la Android care sa satisfaca cerintele UE. A declarat pentru Financial Times ca nu are intentia sa solicite UE sa modifice acest termen. 

In 2017, Google s-a confruntat cu acuzatii similare din parte autoritatilor de reglementare din Rusia. 

Compania ofera acum utilizatorilor Android din Rusia o alegere intre Google, Yandex si Mail.ru ca motoare de cautare implicite pentru prima data cand utilizeaza browserul Chrome.
Yandex pare sa fi beneficiat in special de aceasta modificare. 
De la modificarea din iunie 2017, compania cu sediul in Moscova a inregistrat o crestere a cotei de cautare mobila de la aproximativ 34% la 46%, potrivit Statcounter. Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate