Cautare


10 Iunie 2019
Pana la 269 de miliarde RON se pierd in fiecare an in Uniunea Europeana din cauza contrafacerilor din 11 sectoare economice majore

Pierderile echivaleaza cu 7,4% din totalul vanzarilor la nivelul UE in sectoarele studiate in Romania, se estimeaza ca se pierd anual pana la 5,5 miliarde RON in cele 11 sectoare Pierderile de vanzari din Romania sunt estimate la 17,2% din totalul vanzarilor inregistrate in cele 11 sectoare

O noua estimare a Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO) plaseaza pierderile anuale cauzate de contrafacere si piraterie in 11 sectoare economice majore din UE aproape de nivelul de 269 de miliarde RON anual.

Aceasta analiza actualizata estimeaza pierderi globale de 7,4% din totalul vanzarilor in urmatoarele sectoare: produse cosmetice si de ingrijire personala; imbracaminte, incaltaminte si accesorii; articole sportive; jucarii si jocuri; bijuterii si ceasuri; genti de mana si de voiaj; muzica inregistrata; bauturi spirtoase si vin; produse farmaceutice; pesticide; si telefoane inteligente.

Din cauza faptului ca producatorii legitimi fabrica mai putin decat ar fi reusit in absenta contrafacerii, deci angajeaza mai putini lucratori, analiza estimeaza ca in aceste sectoare se pierd in mod direct pana la 468 000 de locuri de munca pe tot cuprinsul UE.
Romania:

In Romania, pierderile anuale cauzate de contrafacere si piraterie sunt estimate la 5,5 miliarde RON, echivalentul a 17,2% din vanzarile realizate in cele 11 sectoare.

Per ansamblu, valoarea totala a pierderilor de vanzari din Romania echivaleaza cu 280 RON pe cetatean roman pe an, potrivit analizei.
Aceasta este a doua evaluare sectoriala publicata de EUIPO privind impactul economic al contrafacerii si al pirateriei in sectoarele economice majore cunoscute ca fiind vulnerabile la incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala.

Studiul estimeaza ca, de la prima analiza efectuata in 2018, volumul pierderilor de vanzari inregistrate la nivelul UE a scazut in toate sectoarele studiate, cu exceptia a doua dintre ele: imbracamintea, accesoriile si incaltamintea; si produsele cosmetice si de ingrijire personala.

Sectorul imbracamintei, al incaltamintei si al accesoriilor:
Sectorul imbracamintei, al incaltamintei si al accesoriilor este cel mai mare dintre sectoarele studiate din punctul de vedere al volumului de vanzari si al numarului de angajati.
Potrivit estimarii, la nivelul UE sectorul inregistreaza pierderi de vanzari care echivaleaza cu aproximativ 127,5 miliarde RON in fiecare an, respectiv 9,7% din totalul vanzarilor.
in Romania, pierderile de vanzari in sectorul imbracamintei, al incaltamintei si al accesoriilor ca urmare a contrafacerii sunt estimate la aproximativ 949 de milioane RON anual, respectiv aproximativ 15,6% din vanzari.

Sectorul produselor cosmetice si de ingrijire personala:
Potrivit raportului, prezenta pe piata a produselor contrafacute determina la nivelul UE o pierdere estimata la 31,4 miliarde RON pe an in sectorul produselor cosmetice si de ingrijire personala. Aceasta suma echivaleaza cu 10,6% din totalul vanzarilor in sectorul respectiv.
in Romania, pierderea estimata pentru sectorul produselor cosmetice si de ingrijire personala este de 301 milioane RON, ceea ce echivaleaza cu 11,8% din totalul vanzarilor din cadrul sectorului.

Directorul executiv al EUIPO, Christian Archambeau, a afirmat urmatoarele:
„Europa se bazeaza pe sectoare industriale precum cele 11 vizate de studiul nostru pentru crestere economica si creare de locuri de munca. Cercetarile noastre arata insa modul in care contrafacerea si pirateria pun in pericol cresterea economica si locurile de munca. Motivul pentru care realizam aceasta analiza, precum si cercetarile noastre mai ample, este acela de a sprijini factorii de decizie in elaborarea de solutii la aceasta problema si de a ajuta consumatorii europeni sa constientizeze consecintele economice ale contrafacerii si ale pirateriei la un nivel mai larg.”

Estimarile sunt cuprinse in Raportul de situatie privind incalcarile DPI din 2019, publicat astazi, care reuneste rezultatele activitatii de raportare a EUIPO la nivelul UE si la nivel mondial.

Raportul cuprinde cercetari privind volumul de produse contrafacute si piratate in comertul international, evidentiind de asemenea contributia economica a sectoarelor care utilizeaza in mod intensiv drepturile de proprietate intelectuala la cresterea economica si la crearea de locuri de munca. Tot in acest raport se regasesc noi cercetari care arata ca intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) care utilizeaza drepturi de proprietate intelectuala, de exemplu marci, desene sau modele si brevete, au o probabilitate mai mare de a atinge un nivel inalt de crestere economica comparativ cu celelalte IMM-uri.

EUIPO a urmarit impactul economic al contrafacerii asupra a 11 sectoare economice majore din cadrul UE, cunoscute ca fiind vulnerabile la incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala, pe o perioada de cinci ani (intre 2012 si 2016). Cele 11 sectoare afectate la care se face referire in studiu sunt: produse cosmetice si de ingrijire personala; imbracaminte, incaltaminte si accesorii; articole sportive; jucarii si jocuri; bijuterii si ceasuri; genti de mana si de voiaj; muzica inregistrata; bauturi spirtoase si vin; produse farmaceutice; pesticide; si telefoane inteligente.

DESPRE EUIPO

EUIPO este o agentie descentralizata a Uniunii Europene cu sediul in Alicante, in Spania. Agentia gestioneaza inregistrarea marcilor Uniunii Europene (marcile UE) si a desenelor si modelelor comunitare (DMC), care garanteaza protectie pentru drepturile de proprietate intelectuala in toate statele membre ale UE. EUIPO desfasoara si activitati de cooperare cu oficiile nationale si regionale pentru proprietate intelectuala din UE.

Observatorul European al incalcarilor Drepturilor de Proprietate Intelectuala a fost infiintat in 2009 pentru a sprijini protejarea si asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala si pentru a contribui la combaterea amenintarii crescande pe care o reprezinta incalcarile proprietatii intelectuale in Europa. Observatorul a fost transferat la EUIPO la 5 iunie 2012 prin Regulamentul (UE) nr. 386/2012 al Parlamentului European si al Consiliului.

Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate