Cautare


Facebook Libra ar trebui blocata in Europa, sustine Franta
13 Septembrie 2019 Business

Facebook Libra ar trebui blocata in Europa, sustine Franta

Franta spune ca va bloca dezvoltarea monedei digitale Facebook Libra in Europa, deoarece ameninta "suveranitatea monetara" a guvernelor.

Ministrul Finantelor, Bruno Le Maire, a declarat ca Libra prezinta riscuri financiare si ar putea fi deschisa abuzurilor. 

Cu toate acestea, el nu a spus cum ar putea Franta sa pastreze Libra in afara Uniunii Europene, care are 28 de membri. 

Gigantul social media si-a anuntat planurile pentru moneda digitala in luna iulie, insa proiectul s-a confruntat cu ostilitate si scepticism. 

Vorbind despre Libra in cadrul unei intalniri a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, desfasurata in Paris, Le Maire a declarat: "Aceasta eventuala privatizare a banilor contine riscuri de abuz de pozitie dominanta, riscuri pentru suveranitate si riscuri pentru consumatori si companii". 

Le Maire a spus ca a discutat cu sefii Bancii Centrale Europene despre crearea unei "monede digitale publice" sub egida institutiilor financiare internationale. 

"Libra reprezinta, de asemenea, un risc sistemic din moment ce ai doua miliarde de utilizatori. Orice problema in functionarea acestei monete, in gestionarea rezervelor sale, ar putea crea o perturbare financiara considerabila", a declarat Le Maire. 

"Toate aceste ingrijorari cu privire la Libra sunt serioase. Prin urmare, vreu sa spun cu multa claritate: in aceste condii, nu putem autoriza dezvoltarea Libra pe pamant european". 

Libra, care are sustinere din partea companiilor de plati Visa si Mastercard si a aplicatiilor taxi Lyft si Uber, este de asteptat sa se lanseze anul viitor. 

Desi Libra nu va fi descentralizata, ca si alte criptomonede, controlul ar urma sa fie acordat unei asociatii non-profit din Elvetia. 

Insa, intr-un alt regres pentru Libra, Elvetia a spus in aceasta saptamana ca sistemul de plati propus ar putea face fata unor reguli stricte, care se aplica in mod obisnuit bancilor, pe langa legislatia dura impotriva spalarii de bani. 

Grupul celor sapte economii avansate a avertizat in iulie ca nu va permite Libra sa continue pana la rezolvarea tuturor preocuparilor legate de reglementare, spunand ca ar putea fi necesare mai intai discutii prelungite asupra proiectului. 

Congresul SUA analizeaza potentialul impact al Libra, in timp ce sefii bancilor centrale si-au exprimat scepticismul. Presedintele american Donald Trump a postat un tweet in care sustine ca "nu este un fan" al monedei. 

Sursa: www.bbc.co.ukInfo util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate