Cautare


Amenintarea atacului cibernetic ransomware in crestere - Europol
15 Mai 2017 Internet

Amenintarea atacului cibernetic ransomware in crestere - Europol

Atacul cibernetic de vineri a afectat peste 200.000 de victime in 150 de tari, avertizeaza seful Europol, Rob Wainwright.

Acesta a declarat pentru BBC ca actul "a fost fara precedent ca si dimensiune" si a avertizat ca mai multi oameni ar putea constata ca sunt afectati luni dimineata.

Virusul a preluat controlul asupra fisierelor utilizatorilor, solicitand rascumparare; Rusia si UK au fost printre cele mai afectate tari. 

Expertii sustin ca un alt atac ar putea fi iminent si au avertizat oamenii sa se asigure ca securitatea lor este actualizata.

Wainwright a declarat ca ransomware-ul - software care blocheaza accesul la date pana la plata unei rascumparari - a fost combinat cu o aplicatie worm - un program care se multiplica pentru a se raspandi pe alte computere.

Aceasta, a sustinut el, permite "infectiei de pe un computer sa se raspandeasca rapid pe retele".

Desi o solutie temporara a incetinit rata de infectie, atacatorii au lansat acum o noua versiune a ransomware-ului, a indicat Wainwright.

Companiile trebuie sa se asigure ca sistemele lor sunt actualizate si remediate acolo unde trebuie inainte ca oamenii sa ajunga la munca luni dimineata, a declarat agentia de aplicare a legii din UE.

Ceea ce s-a intamplat a fost un atac la nivel mondial asupra mai multor industrii si servicii, a declarat Wainwright, printre care reteaua feroviara germana Deutsche Bahn, operatorul spaniol de telecomunicatii Telefonica, gigantul american FedEx si Ministerul de Interne din Rusia.
Cu toate acestea, pana acum au fost facute remarcabil de putine plati de catre victimele atacului.

Analiza BBC asupra a trei conturi legate de atacul global sugereaza ca hackerilor li s-a platit echivalentul a 22.080 lire sterline.

Seful Europol a declarat ca agentia sa colaboreaza cu FBI pentru a-i gasi pe cei responsabili, precum si ca sunt implicate mai multe persoane. 

Virusul exploateaza o vulnerabilitate in software-ul Microsoft Windows, identificata initial de catre Agentia Nationala de Securitate din SUA, au declarat expertii. 
Dupa ce preia controlul asupra computerelor, acesta afiseaza imagini prin care solicita plata a 300 dolari in moneda virtuala Bitcoin pentru a debloca fisierele si a le returna utilizatorilor.

Microsoft a lansat actualizari de securitate luna trecuta pentru a remedia vulnerabilitatea, un alt patch fiind lansat vineri. 

Sursa: www.bbc.co.uk


Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate