Cautare


13 Martie 2018
Stirile false "se raspandesc mai repede", arata un studiu

Un studiu care a analizat 126.000 de zvonuri si stiri false difuzate pe Twitter in decursul a 11 ani a constatat ca acestea s-au raspandit mai repede si au ajuns la mai multi oameni decat stirile adevarate.

Cercetatorii din cadrul Massachusetts Institute of Technology au descoperit, de asemenea, ca stirile false sunt retransmise mai degraba de oameni decat de roboti. 
Acestia au sustinut ca raspandirea s-ar putea datora faptului ca stirile false tind sa fie "mai noi". 

Cel mai obisnuit subiect au fost stirile politice false. 
Alte subiecte populare includ legende urbane, afaceri, terorism, stiinta, divertisment si dezastre naturale. 
Twitter a furnizat datele pentru studiu.

Compania a declarat pentru BBC ca este deja angajata in incercarea de a elabora un "control de sanatate" pentru a masura contributia sa la conversatia politica. 

"Stirile false sunt mai noi, iar oamenii tind sa impartaseasca informatiile noi", a declarat Prof. Sinai Aral, unul dintre autorii studiului. 

Desi echipa nu a concluzionat ca noutatea in sine a determinat retransmiterea, a declarat ca stirile false tind sa fie mai surprinzatoare decat cele reale, ceea ce le face mai susceptibile de a fi impartasite. 

Prof. Aral, Soroush Vosoughi si profesorul asociat Deb Roy si-au inceput cercetarea in urma atacului cu bomba din Boston, din 2013. 

"Twitter a devenit principala noastra sursa de stiri", a declarat Dr. Vosoughi.
"Am constatat ca...o buna parte din ceea ce citeam pe social media erau zvonuri; erau stiri false". 

Echipa a folosit sase surse independente de verificare a faptelor, inclusiv Snopes si Urbanlegend, pentru a identifica daca stirile analizate sunt autentice. 

Constatarile lor, publicate in revista Science, includ: 
- stirile false sunt cu 70% mai susceptibile sa fie retransmise decat stirile adevarate;
- a durat de aproximativ 6 ori mai mult ca stirile adevarate sa ajunga la 1.500 de persoane;
- stirile adevarate erau rareori impartasite de 1.000 persoane, insa cele mai populare stiri false puteau ajunge pana la 100.000.

"Oamenii doresc sa impartaseasca informatii de notorietate - intr-un anumit sens, valoarea adevarului este mai putin importanta", a declarat Prof. psiholog Geoffrey Beattie din cadrul Edge University in Lancashire. 

Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate