Cautare


17 Ianuarie 2019
Majoritatea utilizatorilor nu stiu ca Facebook pastreaza o lista cu interesele si trasaturile lor

Aproximativ 74% dintre adultii din SUA care folosesc Facebook nu stiu ca reteaua sociala pastreaza o lista a intereselor si trasaturilor lor pentru directionarea anunturilor, potrivit unui studiu publicat miercuri de Centrul de Cercetare Pew.

Aproximativ jumatate dintre utilizatorii Facebook au declarat ca nu se simt confortabil in ideea ca Facebook a compilat aceste informatii. 

Cea mai mare retea sociala din lume a intrat in atentie in 2018 pentru o serie de scandaluri privind confidentialitatea si securitatea datelor. Episoadele au determinat semne de intrebare daca Facebook face suficient pentru a permite utilizatorilor sa cunoasca ce informatii sunt urmarite de catre companie si modul in care utilizeaza datele. 

Facebook cunoaste varsta, sexul si locatia dvs., impreuna cu ceea ce postati, paginile care va plac si afacerile pe care le accesati in reteaua sociala. Toate aceste informatii ajuta compania sa determine ce anunturi sa prezinte celor 2,3 miliarde de utilizatori. 

Utilizatorii Facebook isi pot vizualiza pagina cu "preferinte de anunturi" pentru a vedea ce considera reteaua sociala ca se afla in sfera lor de interes si motivul pentru care li se afiseaza anumite anunturi. Lista poate include inclinatiile politice ale utilizatorilor, hobby-urile si chiar tipul de smartphone pe care acestia il utilizeaza. Utilizatorii Facebook pot elimina un interes din aceasta lista pentru a schimba tipul de anunturi pe care le vad pe reteaua sociala. 

"Vrem ca oamenii sa vada anunturi mai bune - este un rezultat mai bun pentru oameni, companii si Facebook atunci cand utilizatorii vad anunuturi relevante pentru interesele lor reale. O modalitate de a face acest lucru este de a oferi oamenilor moduri de a gestiona tipul de anunturi pe care le vad", a declarat purtatorul de cuvant Facebook, Joe Osborne. "Constatarile Pew subliniaza importanta transparentei si a controlului in intreaga industrie a anunturilor, precum si necesitatea unei educatii sporite a consumatorilor cu privire la controalele pe care le punem la dispozitia lor". 

Cercetatorii au chestionat 963 de adulti din SUA care folosesc Facebook, in perioada septembrie-octombrie. Ca parte a studiului, ei au solicitat utilizatorilor sa vizualizeze preferintele lor privind anunturile si sa raspunda la intrebari despre ceea ce reteaua sociala cunoaste despre ei. 

Pew Research Center a declarat ca a decis sa studieze Facebook deoarece este folosit mai mult de americani decat orice alta retea sociala, cum ar fi Twitter, precum si din alte motive. 

Aproximativ 59% dintre utilizatorii Facebook au raportat ca interesele evidentiate in lista ii reprezinta foarte sau oarecum exact. Aproximativ 73% dintre utilizatorii Facebook care au fost numiti conservatori, liberali sau moderati, au declarat, de asemenea, ca lista a descris cu acuratete opiniile lor politice. 

Facebook, care a fost criticat in trecut pentru ca permite agentilor sa publicitate sa vizeze anumite grupuri rasiale si etnice, incearca, de asemenea, sa determine daca un utilizator este interesat de cultura afro-americana, hispanica sau asiatico-americana. Aproximativ 60% dintre utilizatorii Facebook carora le-a fost atribuita o "afinitate multiculturala" au declarat ca sunt foarte sau oarecum interesati de grupul etnic respectiv. 

Scandalurile in care a fost implicat Facebook fac consumatorii mult mai constienti de informatiile pe care le colecteaza reteaua sociala cu privire la ei. 

Facebook ar fi oferit companiilor precum Netflix, Spotify si Microsoft un acces mai mare la datele personale ale utilizatorilor decat a dezvaluit anterior, insa Facebook a negat ca ar fi facut acest lucru fara consimtamantul utilizatorilor. In martie s-a descoperit ca Cambridge Analytica, o firma de consultanta politica, a accesat datele a pana la 87 milioane de utilizatori Facebook fara permisiunea lor. 

Sursa: www.cnet.com

Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate