Cautare


31 Mai 2016
Zika face ca desfasurarea Jocurilor Olimpice in Rio sa fie mult prea periculoasa, sustin oamenii de stiinta

Oamenii de stiinta avertizeaza ca virusul Zika este atat de periculos incat ar fi lipsit de etica sa se permita derularea Olimpiadei din Rio in august, asa cum este planificat.

Peste 100 de doctori, cercetatori si experti in domeniul sanatatii din intreaga lume au semnat o scrisoare deschisa, publicata vineri, solicitand Organizatiei Mondiale a Sanatatii a Natiunilor Unite fie sa desfasoare Olimpiada in alta parte, fie sa o amane, sustinand ca sunt ingrijorati cu privire la potentialul de impact al virusului asupra sanatatii globale. 

"Tulpina braziliana a virusului Zika dauneaza sanatatii in moduri pe care stiinta nu le-a observat mai inainte", au scris acestia. "Sunt expusi la un risc inutil turistii straini din toate tarile care participa la Jocuri si care ar putea dobandi acea tulpina, cu care s-ar intoarce acasa, in locuri in unde aceasta poate deveni endemica. In cazul in care se raspandeste in zone sarace, care nu au fost inca afectate (de exemplu, mare parte din Asia de Sud si Africa), suferinta poate fi mare. Este lipsit de etica a te expune la acest risc, Jocurile putand continua oricum, chiar daca ar fi amanate sau mutate". 

Scrisoarea a expus sapte cauze cheie de preocupare, inclusiv programul esuat de ucidere a tantarilor din Rio (Zika este raspandit de tantari si prin contact sexual) si sistemul local de sanatate care este "atat de slabit, incat o actiune de ultim minut impotriva Zika este imposibila". 

Jocurile Olimpice din Rio sunt programate pentru perioada 5-21 august si peste 500.000 de turisti straini sunt asteptati sa participe la jocuri. 

La inceputul acestei luni, Organizatia Mondiala a Sanatatii a emis un avertisment destinat celor care viziteaza Rio, cu privire la virus, si i-a incurajat sa urmeze un protocol, cum ar fi sa se protejeze de muscaturile de tantari, sa practice sex protejat si sa stea in camere cu aer conditionat. Declaratia nu a incercat insa sa ii descurajeze pe cei din Comitetul Olimpic sa regandeasca evenimentul. 

Oamenii de stiinta au citat precedente in solicitarea lor de amanare a jocurilor. Primul Razboi Mondial a impiedicat desfasurarea Jocurilor Olimpice din 1916, in timp ce Al Doilea Razboi Mondial a impiedicat Jocurile din 1940 si cele din 1944. Potrivit scrisorii, marile evenimente sportive s-au mutat din cauza bolilor, respectiv Major League Baseball, din cauza Zika, si Africa Cup of Nations, din cauza Ebola. 

Profesorul Amir Attaran, care a semnat scrisoarea de vineri, a publicat un articol la inceputul acestei luni in Harvard Public Review, sustinand ca oamenii care se intorc de la Jocuri ar putea dezvolta criza Zika din Brazilia intr-un "dezastru in sanatate in plina floare la nivel mondial". 

Organizatia Mondiala a Sanatatii si Comitetul Olimpic nu au raspuns imediat solicitarilor de comentarii. 

Sursa: www.cnet.com

Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate