Cautare


23 Septembrie 2016
Energia regenerabila reprezinta aproape o treime din capacitatea electrica din lume

Aproape o treime din sursele de energie din lume sunt acum reprezentate de tehnologii de energie regenerabila, reprezentand aproape un sfert din productia de energie electrica potrivit unui nou raport

Raportul publicat de World Energy Council (WEC) a folosit informatii din 32 de studii de caz de tara, ceea ce reprezinta aproximativ 90% din capacitatea solara si eoliana la nivel mondial. 

Energia regenerabila, inclusiv cea hidroelectrica, reprezinta aproximativ 30% din totalul capacitatii globale de generare a energiei instalate si 23% din productia totala de energie electrica, arata articolul. WEC, cu sediul in Londra, este o organizatie care exista de 92 de ani si a carei misiune este aceea de a promova energia durabila. Are peste 3000 de organizatii membre in 90 de tari, intre care se numara guverne si membri ai industriei. 

"In ultimele doua decenii, sectorul de energie electrica a inceput transformarea sa dintr-o industrie foarte centralizata si integrata, in cea mai mare parte controlata de stat, intr-un model de afaceri mai eficient, incluzand dreptul de proprietate privata", arata raportul. "Preocuparile privind incalzirea globala si rolul sectorului energetic impune industriei sa se adapteze la realitatile unei noi lumi, afectata de carbon". 

Anul trecut, a indicat raportul, s-au cheltuit 286 miliarde dolari pentru instalarea a 154 miliarde wati (gigawati sau GW) de noi capacitati de surse regenerabile in intreaga lume, iar 76% reprezinta energia solara si eoliana. 

Instalatiile eoliene si solare au depasit investitiile in instalatiile conventionale de generare a energiei, cum ar fi centralele electrice pe baza de carbune, care au reprezentat doar 97GW din noile instalatii energetice. 

Cea mai mare parte a capacitatii de energie regenerabila ramane cea hidroelectrica de la baraje, potrivit raportului. 

In ceea ce priveste cresterea implementarilor de energie regenerabila, un rol important au avut reglementarile care sustin noi tehnologii energetice, prec+um si volatilitatea crescuta a preturilor petrolului. Acestea, combinate cu tensiunile crescute din Orientul Mijlociu, America Latina si Rusia, au influentat toate preturile combustibililor fosili, a mai aratat raportul. 

In plus, "revolutia gazelor de sist din SUA" a redus cererea de carbune pentru productia de energie electrica si a crescut utilizarea de gaze, ceea ce a determinat la cresterea exporturilor de carbune din SUA la preturi scazute. In plus, accidentul nuclear de la Fukushima a "determinat, practic, stagnarea dezvoltarii energieie nucleare in multe tari". 

Raportul a remarcat ca, in 2015, majoritatea natiunilor din intreaga lume au pus in aplicare politici care sustin cresterea energiei regenerabile, iar din 164 de tari care au astfel de politici, 95 sunt tari in curs de dezvoltare, comparativ cu 15 in anul 2005. 

"A existat o trecere generala a pietei de la tarile dezvoltate la cele in curs de dezvoltare. Numai China a reprezentat 36% din investitiile globale in surse de energie regenerabila", a indicat raportul. 

In tarile dezvoltate, investitiile din 2015 in surse de energie regenerabila au ajuns la 48,8 miliarde de dolari in Europa (cu 21% mai putin fata de anul  2014), 44,1 miliarde de dolari in SUA si 36,2 miliarde de dolari in Japonia. 

Pentru prima oara, cercetatorii au declarat ca au reusit sa analizeze consecintele reducerii subventiilor si altor stimulente in domeniul energiei regenerabile. In ultimii 4 ani, pe fondul scaderii subventiilor in UE pentru energie regenerabila, cota sa din capacitatea instalatiilor solare PV la nivel mondial a scazut de la 75% la 41%, iar cota sa din capacitatea instalatiilor de energie eolina a scazut de la 41% la 33%. 

"Scaderea nu a fost pe deplin compensata de cresterea investitiilor din tarile in curs de dezvoltare", a informat raportul. 

Pe de alta parte, combinatia de tehnologii energetite imbunatatite si reduceri ale costurilor au scazut cheltuielile de capital si costurile de functionare, in special pentru fotovoltaicele soalre (PV). 

Cu toate acestea, continua sa existe provocari in ceea ce priveste implementarea energiei din surse regenerabile. Spre exemplu, asigurarea faptului ca instalatiile de energie solara si eoliana sunt implementate in cele mai eficiente locatii si integrarea eficienta a acelei energii in sistemele de retea existente, continua sa reprezinte provocari. 

Tehnologia eficienta si la preturi accesibile, cum ar fi previziuni meteorologice mai sofisticate si sisteme mai bune de stocare a energiei vor ajuta la reducerea sau eliminarea acestor provocari. 

"Politicile adecvate, inclusiv reglementarea si proiectarea pietei, joaca un rol fundamental atat in dezvoltarea energiilor regenerabile variate, cat si in integrarea eficienta a acestora in sistemele de energie electrica", a informat studiul. 

Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate