Cautare


24 Aprilie 2018
Studiu: Ambalajele din plastic NU previn risipa alimentara

Cu ocazia Zilei internationale a Pamantului, ne indreptam atentia spre doua subiecte sensibile, cu un impact major asupra mediului. Este vorba despre risipa alimentara si despre deseurile de ambalaje. Care este legatura intre cele doua si ce au demonstrat recent expertii de mediu? Aflati din studiul publicat recent de Friends of the Earth Europe si Zero Waste Europe

Studiul elaborat de Zero Waste Europe si Friends of the Earth Europe demonstreaza ca argumentul cu privire la rolul ambalajelor in prevenirea risipei alimentare, pe care autoritatile il folosesc in justificarea abordarii laxe fata de ambalajele din plastic este nevalid si ca, in unele cazuri, ambalarea amplifica risipa alimentara.

Potrivit cercetatorilor, cantitatea de ambalaje din plastic folosite de o persoana intr-un an a crescut de la 30 de kilograme in 1950 la 173 de kilograme in zilele noastre. [1]

Desi cantitatea de alimente ambalate in plastic este in crestere, solutia nu reuseste sa rezolve grava problema pe care Europa o are cu risipa alimentara. Dimpotriva. Potrivit unui studiu realizat recent, in unele cazuri, o agraveaza. [2]

Friends of the Earth Europe si Zero Waste Europe au analizat datele existente, pentru Rethink Plastic Alliance. Au constatat urmatoarele:

marii retaileri dicteaza ce cantitati de deseuri alimentare si de deseuri de ambalaje din plastic ajung pe piata europeana; o fac prin diverse practici, precum sortarea alimentelor in functie de calitate, impachetarea alimentelor in mai multe randuri de ambalaje si in ambalaje de dimensiuni mici. Potrivit unui studiu, taierea pastailor de fasole verde astfel incat sa incapa in ambalaje mici duce la pierderi de 30-40%.

37% din mancarea din UE este ambalata in plastic, acesta fiind cel mai comun material folosit pentru ambalare.

costurile risipei alimentare din UE sunt estimate la 143 de miliarde de euro anual, echivalentul bugetului operational al Uniunii Europene.

Meadhbh Bolger, responsabil de campanii justitia resurselor la Friends of the Earth Europe, atrage atentia ca:

„Rezultatele o spun clar: invelirea, imbutelierea si ambalarea alimentelor in plastic nu previn in mod sistemic risipa alimentara si, in unele cazuri, o provoaca. Este ca o momeala, care cauzeaza o poluare groaznica pentru sol, ape si aer. Factorii de decizie la nivel european ar trebui sa ia atitudine fata de interesul tot mai crescut al publicului de a renunta la plastic. Ar trebui sa adopte reguli mai stricte in privinta plasticului de unica folosinta si sa faciliteze tranzitia spre sisteme alimentare locale, care nu au nevoie de ambalaje care in final ajung sa devina deseuri.”

Autorii studiului mai atrag atentia asupra faptului ca impactul de mediu al plasticului este puternic subestimat, atunci cand se elaboreaza politicile referitoare la ambalarea alimentelor - chiar si in cazul unor masuri noi propuse de Comisia Europeana pentru a combate poluarea cu plastic. Folosirea metodologiei dezvoltate de Comisie pentru instrumentul „Life Cycle Assessment” permite adoptarea de politici care esueaza in a rezolva poluarea cu plastic. [3]

Ariadna Rodrigo, responsabil de campanii pentru produse sustenabile in cadrul Zero Waste Europe, adauga:

„Industria producatoare de ambalaje si Comisia Europeana nu iau decizii sigure atunci cand vine vorba despre ambalajele alimentelor. Metodologia lor, care ignora de cele mai multe ori impactul deseurilor din plastic, duce la concluzii care favorizeaza folosirea de ambalaje de alimente complexe, care sunt imposibil de refolosit sau de reciclat. Rezultatul este promovarea ambalajelor din plastic create pentru depozitarea la groapa sau pentru incinerare/valorificare energetica.”

Aceste concluzii vin in contextul in care Comisia Europeana pregateste un pachet legislativ menit sa reduca poluarea cu plastic. Acesta ar trebui sa contina o serie de masuri, inclusiv un proiect de lege pentru plasticul de unica-folosinta. Pachetul este asteptat inainte de vara aceasta.

Care este situatia in Romania

Romania a transpus Directiva 2015/720/UE in ceea ce priveste reducerea consumului de pungi de transport din plastic subtire, cu maner (masura care va intra in vigoare in 1 iulie 2018).  Nu a interzis, insa, si pungile de transport din plastic oxodegradabil care nu indeplinesc cerintele standardului de compostabilitate EN 13432. Acestea sunt in fapt pungi de plastic ce datorita unui aditiv sintetic se fragmenteaza in bucati mici, care polueaza mediul inconjurator, sabotand compostarea biodeseurilor prin contaminarea acestora.

De asemenea, Ministerul Mediului a lansat o initiativa de a introduce sistemul depozit-garantie, pentru ambalajele reutilizabile. Producatorii nu sunt insa  stimulati sau obligati sa puna pe piata ambalaje reutilizabile sau reciclabile. Sa nu mai vorbim despre a fi obligati sa renunte la ambalaje acolo unde nu este cazul (fructe, legume, produse uscate etc.).

Unul dintre argumentele pe care autoritatile le folosesc in justificarea abordarii laxe fata de ambalajele din plastic este aceea ca ambalajele previn risipa alimentara. Studiul prezentat demonstreaza insa ca argumentul este nevalid si ca, in unele cazuri, ambalarea amplifica risipa alimentara. 

Recomandam Ministerului Mediului sa analizeze si sa ia in considerare concluziile acestui studiu atunci cand elaboreaza noi reglementari in privinta ambalajelor si deseurilor de ambalaje. De asemenea, recomandam Ministerului Agriculturii sa considere analiza de fata in elaborarea normelor metodologice pentru aplicarea Legii anti-risipei alimentare, in modificarile legislatiei curente sau in elaborarea unei strategii nationale privind combaterea risipei alimentare.

Pentru mai multe informatii, ne puteti contacta la:
Irina Breniuc, Specialist Comunicare la Zero Waste Romania:
irina.breniuc@zerowasteromania.org | +40 741 554 500
Meadhbh Bolger, Resource Justice Campaigner la Friends of the Earth Europe: meadhbh.bolger@foeeurope.org |+32 2 893 10 16
Ariadna Rodrigo, Sustainable Products Campaigner la Zero Waste Europe: ariadna@zerowasteeurope.eu | +32 489 677 686

[1] Potrivit studiului, intre 2004 si 2014, in statele Uniunii Europene, risipa alimentara la nivel de gospodarie s-a dublat, ajungand la aproximativ 30 de milioane de tone pe an. Folosirea ambalajelor din plastic s-a dublat si ea in aceeasi perioada, ajungand la peste 15 milioane de tone. O parte din aceasta crestere poate fi atribuita aderarii unor tari noi la UE. Totusi, cele mai de incredere date arata ca aproximativ 40% dintre deseurile din plastic provin de la deseuri de alimente.[3] Analiza instrumentului Life Cycle Assessment (LCA) - in principiu cel mai complex cadru de analiza si evaluare a impactului de mediu a bunurilor si serviciilor - arata ca instrumentul simplifica de obicei cauzele risipei alimentare si exagereaza beneficiile ambalajelor din plastic. Erorile includ faptul ca emisiile de carbon sunt considerate ca fiind principalul impact de mediu; mai mult, se presupune ca tot plasticul este reciclat, incinerat/valorificat energetic sau depozitat dupa folosire - ceea ce nu reflecta realitatea din teren, in care nivelurile de reciclare sunt extrem de variabile si de obicei foarte mici, iar o parte mare din cantitatea de ambalaje din plastic ajunge in natura. Deopotriva, esueaza frecvent in a evalua si optiunile fara ambalaje sau cu ambalaje reutilizabile, a caror folosire creste, in ciuda lipsei de sprijin la nivel politic.

Friends of the Earth Europe si Zero Waste Europe sunt organizatii membre in alianta Rethink Plastic. Din alianta fac parte ONG-uri de top din Europa, care au un scop comun: sa asigure un viitor fara poluare cu plastic. Reprezentam mii de grupuri active, suporteri si cetateni din toate statele membre UE. Aducem la aceeasi masa expertiza tehnica si pe politici publice, dintr-o varietate de domenii relevante. Mai mult, Zero Waste Romania face parte din miscarea globala Break Free From Plastic, care reuneste peste 1000 de ONG-uri si milioane de cetateni din intreaga lume.

Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate