Cautare


02 Mai 2018
Sistemul „platesti-pentru-cat-arunci” poate creste reciclarea cu cel putin 50% si poate aduce economii semnificative. Vezi studiile de caz: Parma si Mizil

Zero Waste Romania, alaturi de Zero Waste Europe, recomanda tuturor primariilor sa implementeze un sistem de colectare separata a deseurilor din-usa-in-usa si sa aplice instrumentul „platesti-pentru-cat-arunci” (PAYT) la nivel local. Prin cele doua masuri, autoritatile pot evita amenzile pentru neatingerea tintelor de reciclare asumate de Romania prin Tratatul de pre-aderare si un potential infringement. Totodata, se pot conforma mai usor la noul pachet legislativ de economie circulara. O demonstreaza studiile de caz atasate.

Inca din 2014, Zero Waste Romania a propus introducerea in legislatie a doua masuri vitale pentru un management eficient al deseurilor. Este vorba despre:
sortarea la sursa si colectarea separata a deseurilor menajere si asimilabile, din usa-in-usa, pe cel putin trei fractii (reciclabil, biodegradabil, mixt/rezidual - fractie umeda). 

In cazul blocurilor, colectarea din-usa in-usa inseamna colectarea de la ghenele asociatiilor de locatari. Acestea trebuie securizate, iar cetatenii trebuie sa aiba acces pe baza de cod sau de cartela, pentru un control si o monitorizare cat mai precise. Sanctiunile pentru sortarea incorecta sunt emise pe numele asociatiei de locatari.  Astfel, cetatenii devin mai responsabili, iar operatorii de salubritate colecteaza cantitati mai mari de deseu reciclabil.

In cazul gospodariilor individuale, cetatenii scot in fata portii in zile prestabilite pubelele de deseuri, iar operatorul de salubritate le ridica. Sanctiunile se aplica direct utilizatorilor.

Cu ajutorul acestei infrastructuri, se poate ajunge la o tinta de reciclare de cel putin 50%.

Aplicarea instrumentului economic „platesti-pentru-cat-arunci”, dupa identificarea celei mai potrivite metode de aplicare la nivel local. 

Cu ajutorul lui,  se pot creste procentele de reciclare materiala la 75-80%.

De asemenea, colectarea separata din usa-in-usa si instrumentul „platesti-pentru-cat-arunci” trebuie coroborate cu masuri de prevenire a generarii de deseuri, precum avantaje economice pentru compostarea in propria gospodarie, facilitati pentru reparatori si comercianti de produse vrac etc.

Cum se implementeaza sortarea si sistemul PAYT

Potrivit legii 211/2011, autoritatile sunt obligate sa puna la dispozitia cetatenilor sisteme de colectare separata a deseurilor. Se recomanda ca dupa implementarea infrastructurii de colectare sa se aplice si o taxere de tipul PAYT. Sistemul „platesti-pentru-cat-arunci” este un instrument prin care autoritatile percep cetatenilor un tarif diferentiat, in functie de metoda de contorizare, metoda de taxare si tipul de recipient.

Sistemul „platesti-pentru cat-arunci” este flexibil. Autoritatile pot alege intre cinci tipuri de contorizare, patru tipuri de taxari si cel putin sase metode de implementare. Cel mai eficient, dar si cel mai costisitor este sistemul de taxare prin cantarire. Cel mai simplu de implementat este sistemul bazat pe taxare la frecventa sau la volum. Gasiti mai multe detalii despre toate acestea, dar si despre beneficiile si dezavantajele aferente, in ghidul PAYT si in studiile de caz atasate.

Pentru oricare dintre metodele de contorizare, taxare si implementare ale sistemului PAYT este vitala desfasurarea unui program de educare, care sa includa intalniri cu cetatenii si seminarii, exact inainte de implementarea sistemului.

Ce rezultate au obtinut cei care au implementat deja cele doua masuri

Peste 400 de orase din Europa si-au asumat implementarea strategiei Zero Waste pentru Comunitati si au implementat sisteme de colectare separata la sursa si de taxare PAYT. Dintre acestea, ne indreptam atentia spre doua exemple: Parma si Mizil.

Parma - contorizare pe numar de colectari si taxare partiala pe unitate

Parma a ales colectarea separata din usa-in-usa si tarifarea partiala pe unitate (cetatenii obtin cele mai mari reduceri atunci cand limiteaza deseurile reziduale generate la 30 de colectari pe an, pentru o familie de patru membri). Datorita politicilor alese de administratia locala, Parma este la un nivel de colectare separata de 80%, iar in unele cazuri a depasit cu mult tintele propuse. Exceptia o face cantitatea totala de deseuri generata, care, dupa ce a scazut in primii doi ani de la implementarea sistemului, a crescut in urmatorii doi ani, pe fondul revenirii din criza economica si a cresterii numarului de turisti cu 25% intre 2012 si 2017. 

In contrast, colectarea in orasele invecinate Piacenza and Reggio s-a facut in continuare prin tomberoane stradale, ceea ce a dus la neindeplinirea tintelor asumate in plan (70% reciclare). Pe perioada de patru ani in care s-a efectuat analiza sistemelor de management de deseuri, Parma a fost singurul oras din regiunea Emilia-Romagna in care a scazut TARI (acronim pentru taxa de salubritate in Italia), cu 3.1%. in schimb, in Piacenza si in Reggio Emilia, costurile au crescut cu 8.5%, respectiv 9.7% (ultima fiind cea mai mare crestere inregistrata in cele noua municipii din regiune).

De fapt, in Parma, situatia este chiar mai buna decat o arata datele. Daca se aplica reducerea maxima prevazuta in sistemul platesti-pentru-cat-arunci (reducere acordata atunci cand o familie de patru persoane solicita cel mult 30 de colectari de deseuri reziduale anual), tariful pentru 2017 scade pana la 257.53 de euro, comparativ cu media de 263.45 de euro din raportul realizat de autoritati.

Economia semnificativa resimtita in bugetul familiilor (60 de euro diferenta intre taxa din Parma si cea din Reggio Emilia) demonstreaza scepticilor ca modelul colectarii separate din usa-in-usa, combinat cu taxarea platesti-pentru-cat-arunci, nu este obligatoriu mai scump decat modelul colectarii cu tomberoane stradale (asa cum se pretinde de obicei, pentru a-i descuraja pe administratorii responsabili fata de mediu sa urmeze cai alternative in locul celor consacrate).

Mizil - contorizare pe greutate si taxare prin masurare 

In luna septembrie 2017, Primaria orasului Mizil a pregatit si a introdus infrastructura pentru sistemul „platesti-pentru-cat-arunci” (PAYT), pe doua fractii: umed/mixt, uscat/reciclabil. Timp de o luna, sistemul a functionat la modul demonstrativ: cetatenii au fost informati si incurajati sa sorteze, insa nu au fost taxati diferit. incepand cu luna octombrie 2017, sistemul a fost implementat efectiv, iar cetatenii au inceput sa plateasca 35 de bani pe kilogram pentru fractia mixta a deseurilor, fractia reciclabila sortata fiind preluata gratuit. Varianta aleasa de primar si de directorul companiei de salubritate a fost taxarea prin cantarire a deseurilor mixte/reziduale (fractie umeda), cu ajutorul unor pubele cu senzori RFID si cu doua autogunoiere dotate cu cantare si cu software specializat.

In decurs de 5 ani, investitiile ar putea aduce Primariei Mizil economii de peste 2,5 milioane de lei la bugetul local. Cum calculam? Stimuland cetatenii sa sorteze deseurile si sa reduca fractia reziduala, Primaria poate trimite la groapa de gunoi cantitati de deseuri chiar si cu peste 50 % mai mici.

In ceea ce priveste costurile pentru cetateni, sistemul isi dovedeste deja eficienta. In 2016, locuitorii orasului Mizil au platit lunar o taxa fixa de salubritate de 11 lei. Din octombrie 2017, cand s-a introdus noul sistem de taxare, si pana in decembrie 2017, locuitorii au platit in medie cu 4,26 de lei mai putin, lunar (unii au platit putin peste un leu, altii chiar si de 100 de ori mai mult). Ce este insa si mai important este faptul ca sistemul ajuta deja municipalitatea sa faca economii. Din octombrie si pana in decembrie 2017, Primaria a economisit 35.658 de lei, trimitand la rampa de gunoi cu 575 de tone de deseuri mai putin decat in perioada similara a anului precedent.

In ambele orase, beneficiile economice au fost doar o parte dintre toate beneficiile inregistrate. Se adauga, evident, cele sociale si cele de mediu. Puteti afla despre acestea consultand studiile de caz atasate. Colectarea separata si instrumentul PAYT sunt doar doua dintre masurile recomandate de strategia Zero Waste pentru Comunitati. Pentru informatii suplimentare legate de cele doua sisteme, de studiile de caz sau de strategia Zero Waste, ne puteti contacta la datele de mai jos.

Zero Waste Romania este o coalitie de organizatii neguvernamentale si de grupuri locale informale, care militeaza pentru eficienta utilizarii resurselor si pentru tranzitia Romaniei catre economia circulara, prin reducerea spre zero a deseurilor, fara eliminarea lor in natura, ingroparea sau valorificarea energetica a acestora. Zero Waste Romania este filiala organizatiei internationale Zero Waste.

Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate