Cautare


30 Mai 2018
Comisia Europeana face un pas in fata in lupta cu poluarea cu plastic, prin noi legi care vor reduce poluarea cu plastic de unica folosinta

Sarah Baulch, de la Environmental Investigation Agency, a declarat in numele coalitiei Rethink Plastic: „Comisia a raspuns apelului cetatenilor europeni care cereau abordarea impactului devastator pe care il are poluarea cu plastic asupra mediului. Eliminarea treptata a utilizarii plasticului de unica folosinta in cazuri in care exista deja alternative reprezinta cheia utilizarii responsabile a plasticului.”

Propunerea de legislatie este gandita pentru prevenirea si reducerea impactului anumitor tipuri de produse din plastic asupra mediului, mai ales asupra celui marin. Aceasta cuprinde o serie de masuri pentru a gestiona folosirea produselor din plastic de unica folosinta. Printre masuri, se numara de la eforturi de a interzice sau de a reduce cantitatile de deseuri din plastic, pana la etichetare sau scheme de Responsabilitate Extinsa a Producatorului [2].

Totusi, actul nu stabileste tinte clare de reducere pentru recipientele de alimente sau canile pentru bauturi. Promite insa ca va lua in calcul aceasta posibilitate abia dupa sase ani de la transpunerea in legislatie (abia in 2027). Prin urmare, tarile membre UE ar putea sustine ca iau masurile necesare atata timp cat reduc cantitatile, indiferent de cat de mici sunt reducerile.

Acelasi termen este inaintat si pentru revizuirea listei de produse la care face referire legislatia. in plus, lasa posibilitatea prelungirii termenului. De aceea, Baulch  crede ca este vital ca termenul sa fie diminuat de la sase la doar trei ani.

„Avand in vedere urgenta si scara problemei, lipsa unor tinte clare pentru statele membre este alarmanta. Solicitam Parlamentului European si ministrilor Uniunii Europene sa adopte tinte si sa stabileasca o perioada mai scurta de revizuire, pentru a asigura o tranzitie reala si rapida de la utilizarea plasticului de unica folosinta.

Parlamentul European si Consiliul de Ministri al UE vor discuta si vor amenda propunerea legislativa in urmatoarele luni.

Ce solicitam autoritatilor din Romania

Elena Rastei, specialist in economie circulara pentru Zero Waste Romania, atrage atentia asupra faptului ca masurile si tintele de prevenire a generarii de deseuri - pilonii principali ai economiei circulare - sunt omise din discursul si preocuparile autoritatilor publice, focusul acestora fiind reciclarea si eliminarea deseurilor prin metode poluatoare, precum depozitarea sau valorificarea energetica.

"Solicitam autoritatilor sa sustina masuri ambitioase si tinte de prevenire a generarii de deseuri, precum si eliminarea de pe piata a produselor de plastic de unica folosinta. De cele mai multe ori, aceste produse nu pot fi reciclate si au un impact devastator asupra mediului, atat in faza de productie, cat si in faza de eliminare. Ele reprezinta de fapt un exemplu de proasta proiectare, la care industria trebuie sa renunte in totalitate pentru a facilita o tranzitie reala spre o economie circulara.”

[1] Rethink Plastic este o alianta de ONG-uri europene de top, care au un scop comun: sa asigure un viitor fara poluare cu plastic. Reprezentam mii de grupuri activiste, suporteri si cetateni din fiecare stat membru UE. Aducem impreuna politicile publice si expertiza tehnica din numeroase domenii relevante. Printre membrii Rethink Plastic se numara organizatii precum Client Earth, ECOS, EEB, the Environmental Investigation Agency, Friends of the Earth Europe, Seas at Risk, Surfrider Foundation Europe si Zero Waste Europe. Facem parte din miscarea internationala Break Free From Plastic, care cuprinde peste 1000 ONG-uri si milioane de cetateni.

[2] Setul de masuri legislative cuprinde:

Interzicerea paielor din plastic, a tacamurilor si farfuriilor de unica folosinta, a dischetelor demachiante si a betelor de baloane

Obligatia de a obtine reduceri „semnificative” in consumul de recipiente de plastic pentru mancare si pentru bauturi in decurs de sase ani, prin adoptarea unor masuri precum: stabilirea de tinte de reducere la nivel national, tinte pentru ambalaje reutilizabile sau interzicerea distribuirii gratuite a acestora

O tinta de 90% pana in 2025 pentru colectarea separata a sticlelor de plastic, care trebuie atinsa prin scheme de responsabilitate extinsa a producatorului sau prin implementarea unor scheme de garantie-returnare

Etichetarea detaliata pe servetele sanitare, servetele umede sau baloane, informand cetatenii de impactul negativ pe care acestea il au asupra mediului atunci cand nu sunt depozitate corespunzator dupa utilizare

Introducerea unor scheme de responsabilitate extinsa a producatorului pentru navoade, chistoace de tigari, recipiente de bauturi, inclusiv capace si dopuri, recipiente pentru mancare, sacose usoare din plastic, prosoape sanitare si servetele umede, printre altele.

Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate