Cautare


3 iulie, ziua #farapungideplastic - cum o marcam, in Romania -
03 Iulie 2018 Mediu

3 iulie, ziua #farapungideplastic - cum o marcam, in Romania -

Pungile de plastic reprezinta o problema majora pentru mediu si omenire. in data de 3 iulie, sarbatorim ziua internationala fara pungi de plastic. Iata de ce ar trebui sa renuntam la ele si cum vrem sa ii determinam pe consumatori sa plece #farapungideplastic din magazine sau piete, macar pentru o zi.

De ce pungile din plastic de unica folosinta sunt o problema 
Pungile de plastic reprezinta o problema majora pentru mediu si omenire. Statistici:
- 200: numarul de pungi de unica folosinta aruncat anual de fiecare cetatean european;
- 500 de miliarde: numarul de pungi generat anual la nivel global;
- 1 milion: numarul de pungi de plastic consumate in fiecare minut;
 
Plasticul nu dispare
Din cauza pungilor, mor anual cel putin 100.000 de vietuitoare marine si 1 milion de pasari. Apoi, din oceane, plasticul ajunge inapoi in  farfuriile noastre, prin hrana consumata.

Ce este Ziua fara Pungi de Plastic
Ziua fara Pungi de Plastic este o zi in care ni se cere sa actionam pentru a stopa folosirea pungilor din plastic. Miscarea a fost initiata acum noua ani in Barcelona, de catre Organizatia Rezero. Treptat, i s-au alaturat numeroase organizatii la nivel international.
 
De Ziua fara Pungi de Plastic au loc numeroase actiuni: refuzul pungilor de plastic, realizarea de instalatii artistice din pungi de plastic, distribuirea de pungi reutilizabile etc.
 
Zero Waste Romania propune o actiune menita sa atraga atentia intr-un mod constructiv atat cetatenilor, cat si comerciantilor, asupra impactului pe care il au pungile de plastic asupra mediului. Pentru aceasta, am creat provocarea #farapungideplastic, sustinuta de Iulie fara plastic, Atelierul de Panza, ALTERNATIVE, Natura fara plastic, REDU, Greenpeace Romania, Eubio, Artsapling.
 
in data de 3 iulie 2018, voluntarii nostri ii vor incuraja pe clientii magazinelor sa achizitioneze cele necesare folosind cat de putine pungi de plastic reusesc. Cei mai perseverenti participanti vor fi rasplatiti cu un kit de supravietuire fara plastic.
 Ce vom face de Ziua fara Pungi de Plastic 
1. vom aborda oamenii care intra in magazine
2. ii vom informa despre impactul pungilor de plastic asupra biodiversitatii
3. le vom propune sa participe la provocarea lansata, sugerand si cateva solutii
4. ii vom ruga sa se intoarca la noi cu ceea ce au cumparat
5. ii vom ruga sa incarce pe pagina evenimentului o fotografie cu ei si cu ceea ce au cumparat
6. la finalul campaniei, vom desemna castigatorii: persoanele cu cele mai putine pungi de plastic raportat la numarul produselor achizitionate vor primi un kit de supravietuire fara plastic.
 
Ce contin kit-urile de supravietuire fara plastic 

- sacose pentru cumparaturi de la Atelierul de Panza, ALTERNATIVE, Natura fara plastic
- saculeti de la REDU
- sticle reutilizabile de la Greenpeace Romania
- sapunuri din nuci de sapun de la Eubio
- produse homemade de igiena personala: pasta de dinti, deodorant, scrub
- batiste din bumbac organic
- carti donate de voluntari 

De ce este importanta actiunea pentru contextul actual 
in general, cetatenii considera ca actiunile individuale sunt inutile in raport cu amploarea problemei. Prin actiunea #farapungideplastic, vrem sa demonstram ca si micile gesture conteaza. Mai mult, vrem sa atragem atentia companiilor ca exista cetateni preocupati de schimbarile climatice, pentru a le determina sa actioneze si sa imbunatateasca situatia la nivel global, european si national.
 
Care este situatia in Europa
 
Recent, Uniunea Europeana a propus o lege gandita pentru prevenirea si reducerea impactului anumitor tipuri de produse din plastic asupra mediului, mai ales asupra celui marin.
 
Aceasta cuprinde o serie de masuri pentru a gestiona folosirea produselor din plastic de unica folosinta. Printre masuri, se numara de la eforturi de a interzice sau de a reduce cantitatile de deseuri din plastic, pana la etichetare sau scheme de responsabilitate extinsa a producatorului.
 
Totusi, actul nu stabileste tinte clare de reducere pentru recipientele cu mancare sau canile pentru bauturi. Promite insa ca va lua in calcul aceasta posibilitate abia dupa sase ani de la transpunerea in legislatie (abia in 2027).
 
Prin urmare, tarile ar putea sustine ca iau masurile necesare atata timp cat reduc cantitatile, indiferent de cat de mici sunt reducerile. Acelasi termen este inaintat si pentru revizuirea listei de produse la care face referire legislatia. in plus, legea lasa posibilitatea prelungirii termenului.
 
Care este situatia in Romania
 
Din 2019, in Romania va fi interzisa comercializarea pungilor din plastic cu maner, subtiri, sub 50 de microni. Cele groase vor fi in continuare permise, pe motiv ca sunt reutilizabile. Desi este bine ca aceasta legislatie exista, vrem sa atragem atentia autoritatilor ca legea are nevoie de imbunatatiri:
- problema plasticului oxodegradabil nu este inclusa in legislatia nationala, desi Comisia Europeana a atras atentia asupra impactului sau;
- in Romania, au intrat pe piata deja producatori de pungi biodegradabile care insa nu au efectuat inca teste pe infrastructura de compost din Romania;
- interdictia ar putea incuraja ocolirea legii, prin urmare trebuie asigurata respectarea ei.

Mai mult, consideram ca aceeasi interdictie ar trebui aplicata si pentru alte articole din plastic de unica folosinta: paie, pahare, farfurii si tacamuri din plastic, recipiente de polistiren, care in Romania nu se recicleaza. Industria ar trebui stimulata sa renunte la a produce plastic greu de reciclat, cum ar fi recipientele din plastic pe care le gasim la detergenti. De asemenea, ar trebui sa renunte la a ambala in plastic alimente precum fructe si legume. Potrivit unui studiu recent, plasticul nu previne risipa alimentara, ci, in unele cazuri, o amplifica.

Zero Waste Romania este o coalitie de organizatii neguvernamentale si grupuri locale informale, care militeaza pentru eficienta utilizarii resurselor si pentru tranzitia Romaniei catre economia circulara, prin reducerea spre zero a deseurilor, fara eliminarea lor in natura, ingroparea sau arderea acestora. Zero Waste Romania este filiala organizatiei internationale Zero Waste Europe.Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate