Cautare


05 Iulie 2018
Mai putin de jumatate dintre apele de suprafata din Europa sunt sanatoase

Agentia Europeana de Mediu (European Environment Agency - EEA) a publicat recent raportul „State of Water” („Starea apelor”) in care estimeaza ca numai 40% dintre apele de suprafata europene sunt in prezent sanatoase[1]. Acest lucru arata ca statele membre nu si-au luat in serios angajamentul legal de a pune in aplicare legislatia UE privind apa pentru a obtine o stare buna pentru corpurile de apa din Europa.

„Starea apelor dulci din Europa este socanta. Concluziile nu sunt surprinzatoare, totusi, avand in vedere faptul ca statele membre se invart in jurul angajamentelor legale asumate in conformitate cu legislatia UE privind apa, de aproximativ doua decenii. Guvernele au evitat atingerea obiectivelor obligatorii din punct de vedere legal si au permis deteriorarea in continuare a raurilor si a lacurilor folosind, de multe ori si chiar in mod abuziv, diverse derogari prevazute de Directiva Cadru Apa. Este absurd faptul ca derogarile par sa fi devenit o norma in punerea in aplicare a legislatiei", a declarat Andreas Baumüller, Director al Departamentului de Resurse Naturale la Biroul de Politici Europene al WWF. „Solicitam de mult timp eforturi mai sustinute pentru a proteja si reface resursele de apa ale Europei si nu putem decat sa speram ca acest raport va actiona ca un apel de desteptare".

Raportul EEA ofera o imagine de ansamblu clara si cuprinzatoare a starii ecologice a peste 130.000 de surse de apa din UE – de la rauri, zone umede, lacuri si estuare, pana la apele subterane si costiere. Expune, de asemenea, presiunile principale asupra acestor resurse, de la agricultura, pana la constructia de structuri nenumarate pentru apararea impotriva inundatiilor, navigatie, generarea de hidroenergie si poluarea chimica.

In intreaga UE, ecosistemele de apa dulce s-au deteriorat intr-un ritm alarmant, iar acest lucru face parte dintr-o tendinta globala. [2] in Europa Centrala, starea apelor este deosebit de proasta in multe tari precum Germania, tarile de Jos si Belgia, care au  o densitate mai mare a populatiei si o agricultura mai intensa. Aici, majoritatea corpurilor de apa inca nu reusesc sa atinga o stare ecologica buna.

In incercarea de a anula decenii de abuz, statele membre ale UE s-au angajat in 2000 sa protejeze si sa refaca aceste ecosisteme prin adoptarea Directivei Cadru Apa - o directiva  puternica si ambitioasa care abordeaza toate presiunile identificate asupra resurselor noastre de apa intr-o maniera holistica si obliga tarile sa obtina o stare buna pentru corpurile de apa din Europa pana in 2015 si cel mai tarziu pana in 2027. Constatarile de astazi arata, in mod evident, ca aceasta directiva nu este pusa in aplicare pe teren.

Mai mult decat atat, instrumentul Directivei Cadru Apa privind reglementarea pretului apei, care ar putea influenta in mod eficient comportamentul utilizatorilor de apa si poate genera resurse financiare pentru mentinerea si sporirea furnizarii serviciilor de apa, continua sa fie limitat la tratarea apelor uzate si furnizarea de apa potabila; in contrast, alte sectoare cheie (cum ar fi agricultura, energia si transporturile), nu contribuie cu o cota echitabila pentru serviciile de apa pe care le primesc.

„Intrucat Directiva Cadru Apa este supusa revizuirii planificate, solicitam UE si statelor membre sa foloseasca aceasta ocazie de a-si consolida punerea in aplicare adirectivei, in loc sa opteze pentru calea usoara de a-i slabi standardele. De apa depindem cu totii si tot ce e in jurul nostru - daca guvernele nu isi schimba radical modul in care actioneaza, oamenii, natura si sectorul economic vor plati pretul final", a adaugat Baumüller

WWF solicita imbunatatirea punerii in aplicare a Directivei Cadru Apa, integrarea eficienta a aspectelor legate de gestionarea apei in politicile sectoriale relevante, cum ar fi agricultura, energia, transportul, precum si mentinerea acestei legislatii puternice pentru a asigura gestionarea durabila a resurselor de apa si protejarea eficienta a ecosistemelor.

Despre Directiva Cadru Apa

Directiva Cadru Apa solicita protejarea, imbunatatirea calitatii raurilor si renaturarea raurilor, a zonelor umede, a lacurilor si a apelor costiere, insa statele membre UE nu reusesc in prezent sa o puna in aplicare pe deplin.

Prin adoptarea Directivei Cadru Apa, guvernele UE s-au angajat sa asigure faptul ca raurile nu vor fi deteriorate in continuare si sa obtina starea buna pentru marea majoritate a corpurilor de apa pana in 2015 si cel mai tarziu pana in 2027.

Acolo unde a fost pusa in aplicare, Directiva Cadru Apa s-a dovedit a fi eficienta in atingerea obiectivelor de stare ecologica buna a corpurilor de apa si de stopare a deteriorarii acestora, luand in considerare cerintele de mediu, sociale si economice.

Directiva Cadru Apa se afla in curs de revizuire standard sub forma unui „fitness check". Fiecare lege a UE trece prin acest proces. Verificarea (fitness check) va analiza relevanta, eficienta, eficacitatea, coerenta si valoarea adaugata la nivelul UE a Directivei Cadru Apa  si a Directivei privind inundatiile. Acest proces va include o consultare a partilor interesate si o consultare publica, care urmeaza sa fie lansata in septembrie 2018.

Coalitia „Living Rivers Europe", WWF si partenerii sai (European Anglers Alliance, European Environmental Bureau, European Rivers Network si Wetlands International), lucreaza la protejarea Directivei Cadru Apa si la consolidarea implementarii si aplicarii acesteia.

Citeste raportul complet

Despre WWF (World Wide Fund for Nature) 
infiintata in anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura. Mai multe detalii la:
www.wwf.ro

Sursa: www.wwf.ro
Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate