Cautare


13 August 2018
Uite Barza! – Peste 1.600 de cuiburi noi descoperite in 2018 in cel mai mare program de citizen science din Romania

Mai mult de 9.000 de romani au numarat berzele la cuib in cei doi ani de existenta a aplicatiei Uite Barza! in acest an au fost recenzate circa 3.000 de cuiburi, din care 1.676 sunt cuiburi nou-descoperite cu ajutorul aplicatiei Comuna Murighiol din Tulcea are cele mai multe cuiburi de barza documentate in acest an - 68

9.352 de romani au descarcat aplicatia „Uite, Barza” si au contribuit la numararea populatiei de berze albe din Romania, in cei doi ani de cand se desfasoara proiectul de numarare a berzelor albe, implementat de Societatea Ornitologica Romana cu sprijinul companiilor Enel din Romania. in total, anul acesta au fost numarate 10.238 de pasari, spre deosebire de cele 8.241 de anul trecut. 

Numaratoarea din 2018 a avut loc in perioada 25 iunie-31 iulie si a contabilizat 3.000 de cuiburi de barza alba in toata tara, dintre care 1.676 sunt cuiburi noi, care nu mai existau in nicio baza de date. Cele mai surprinzatoare semnalari au fost cele doua cuiburi de barza care se regasesc in Bucuresti, primele de acest gen de pana acum. 

„Este un alt semnal clar ca proiectele de citizen science sunt binevenite, aflam noi locuri  de cuiburi, aflam unde sunt incidente cu berze, iar numarul observatorilor si al cuiburilor creste de la un an la altul. Nici nu mai este de mirare, pentru ca barza alba este cea mai cunoscuta specie de pasare salbatica de la noi. Suntem si noi uimiti de statisticile pe care le avem, de cuiburile nou- semnalate”, a spus Ovidiu Bufnila, responsabilul de comunicare al Societatii Ornitologice Romane.

Top judete cu cele mai multe cuiburi recenzate in 2018
Anul trecut, in 2017, cele mai multe cuiburi de barza din tara erau recenzate in judetul Timis, care avea 445. Anul acesta, clasamentul arata astfel: 

1. Judetul Tulcea – 327 de cuiburi
2. Judetul Suceava – 293 de cuiburi
3. Judetul Harghita – 255 de cuiburi
4. Judetul Calarasi - 186 de cuiburi
5. Judetul Covasna – 183 de cuiburi
in top 10, urmeaza judetele Iasi, Constanta, Botosani, Braila si Bihor. 

Top localitati cu cele mai multe cuiburi recenzate in acest an
in 2017, localitatea Moravita din judetul Timis a detinut recordul de cuiburi recenzate – nu mai putin de 61 de cuiburi. Anul acesta, exista un nou record. 

1. Murighiol (Tulcea) – 68 de cuiburi
2. Sansimion (Harghita) – 61 de cuiburi
3. Aita Mare (Covasna) – 58 de cuiburi
4. Siculeni (Harghita) – 52 de cuiburi
5. Gradistea (Calarasi) – 41 de cuiburi
Top 10 este completat de localitatile Baraolt (Covasna), Sancraieni (Harghita), Vicovu de Sus (Suceava), Bertestii de Sus (Braila), Cornu Luncii (Suceava). 

Extreme cuibaritului berzelor albe
Pe harta aplicatiei se observa foarte usor ca berzele albe cuibaresc in toata tara, mai putin in zonele muntoase. Statistica furnizata de aplicatia „Uite, Barza!” arata si care sunt extremele. Cuibul situat la cea mai mare altitudine este localizat in judetul Cluj, la 1.154 de metri, iar cel aflat la cea mai joasa altitudine se afla in comuna Sfantu Gheorghe din judetul Tulcea. 

Dintre cele inregistrate, cel mai nordic cuib este in localitatea Radauti-Prut din judetul Botosani, iar cel mai sudic se afla la Zimnicea, in judetul Teleorman. Cel mai vestic cuib este cel din Cenad, judetul Timis, iar cel mai estic se afla in satul comuna Sfantu Gheorghe, in judetul Tulcea. 

Cele mai multe cuiburi de barza alba se afla pe stalpi ai retelelor de electricitate (1.946 de cuiburi), dar exista berze care au ales sa cuibareasca si pe case, bazine de apa si... indicatoare de limita de judet, asa cum este in judetul Alba. 

In cele 3.000 de cuiburi recenzate in 2018 au fost numarati si puii. Exista un total de 5.311 pui numarati, rezultand o medie de 2,58 pui la un cuib. Cel mai mare numar de pui numarati intr-un cuib de barza a fost 6 (sase), la nu mai putin de opt cuiburi din localitati diferite. 

Faptul ca berzele albe aleg sa cuibareasca pe stalpi ridica si o serie de riscuri, cum ar fi riscul de electrocutare a pasarilor sau de incendiu al cuiburilor, ceea ce poate provoca si pene de curent Situatiile unde cuiburile pun in pericol reteaua electrica sunt descoperite cu ajutorul aplicatiei si apoi trimise catre distribuitorii de energie electrica, pentru a putea lua masuri care sa impiedice mortalitatea la berze si sa previna penele de curent. 

Solutiile sunt suprainaltarea cuiburilor existente, cu ajutorul suportilor metalici, izolarea liniilor si amplasarea de balize pentru a evita coliziunea pasarilor cu liniile electrice. Din 2010 si pana in prezent, companiile de distributie ale Enel in Romania au instalat pe stalpii de electricitate aproape 700 de suporturi pentru cuiburile de barza si peste 4.000 de teci electroizolante, pentru protejarea pasarilor si reducerea intreruperilor cauzate de acestea.

Societatea Ornitologica Romana (SOR) este cea mai importanta organizatie independenta de conservare a pasarilor din Romania. Un ONG premiat, SOR, lucreaza pentru a proteja pasarile salbatice si habitatele lor in Romania de peste 25 de ani. Misiunea noastra este sa ne asiguram ca populatiile noastre unice de pasari sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale Romaniei nu sunt exploatate si distruse de evolutiile daunatoare. Dorim sa ii inspiram pe oameni sa contribuie la protejarea pasarilor si a habitatelor din Romania si, cu ajutorul lor, sa ne asiguram ca si generatiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

Enel este o companie energetica multinationala, jucand un rol important pe pietele globale de electricitate, gaze naturale si energii din surse regenerabile. Grupul Enel activeaza in peste 30 de tari de pe cinci continente si are o capacitate instalata neta de productie de energie de circa 88 GW. Enel distribuie electricitate si gaze naturale printr-o retea de peste 2,1 milioane km, are peste 72 de milioane de clienti casnici si companii in toata lumea, care reprezinta cea mai mare baza de clienti comparativ cu firmele europene din domeniu. Enel este cea mai mare companie integrata de utilitati din Europa dupa capitalizarea de piata si una dintre primele companii de electricitate de pe continent in ceea ce priveste capacitatea instalata si EBITDA raportat. 

Prezent pe piata din Romania inca din 2005, Enel este, in acest moment, unul dintre cei mai mari investitori privati in domeniul energetic, cu operatiuni in sectorul distributiei si furnizarii de electricitate, dar si al productiei de energie electrica din surse regenerabile. Companiile Enel au 3.100 de angajati in Romania si ofera servicii unui numar de 2,8 milioane de clienti, localizati cu preponderenta in trei zone importante ale tarii: Muntenia Sud (inclusiv Bucuresti), Banat si Dobrogea, acoperind o treime din piata locala de distributie prin intermediul companiilor E-Distributie. Enel continua dezvoltarea unui program de investitii pentru imbunatatirea calitatii serviciilor, a sigurantei si performantei retelelor si implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel. Enel Energie si Enel Energie Muntenia sunt importanti furnizori de energie in Romania, avand in oferta atat energie electrica si gaze natural, cat si servicii cu valoare adaugata (precum servicii de asistenta, produse de iluminat, etc).

Sursa: www.sor.ro
Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate