Cautare


02 Octombrie 2018
Zece tari europene isi unesc fortele pentru protejarea pestilor migratori din Dunare

Zece tari de-a lungul Dunarii (Germania, Austria, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria si Ucraina) isi unesc fortele intr-un proiect cofinantat de Uniunea Europeana pentru conservarea pestilor migratori pe cale de disparitie din bazinul Dunarii prin identificarea si imbunatatirea accesului la zone naturale si promovarea crearii de coridoare ecologice.

Proiectul MEASURES este lansat oficial astazi, 1 octombrie 2018, in Austria, in cadrul unui eveniment gazduit de Universitatea de Resurse Naturale si ?tiinte ale Vietii din Viena. Lansarea face parte dintr-un eveniment pe durata a doua zile, care reuneste actorii principali si partenerii internationali de proiect pentru a se concentra asupra temei principale a proiectului: gestionarea si refacerea coridoarelor ecologice acvatice pentru speciile de pesti migratoari din bazinul fluviului Dunarea.

Dunarea gazduieste unele dintre cele mai importante populatii de sturioni si alte specii de pesti migratori (cum sunt scrumbia, mreana, scobarul etc.). Bulgaria si Romania detin singurele - inca - populatii viabile de sturioni salbatici din Uniunea Europeana. Aceste populatii s-au confruntat cu un declin dramatic in ultimele decenii din cauza barierelor provocate de om. Aceste bariere, cum ar fi barajele sau centrarele hidroelectrice, fragmenteaza zonele naturale ale pestilor migratori, ceea ce face imposibil ca pestele sa se deplaseze in amonte sau in aval pentru a se reproduce sau a ajunge la locurile de hrana. Pe termen lung, aceste bariere, impreuna cu alte activitati umane, cum ar fi pescuitul excesiv, poluarea si distrugerea habitatelor, vor duce la disparitia speciilor, cu exceptia cazului in care se iau masuri acum.

Ce ne-am propus pentru urmatorii trei ani

Pentru a aborda problema pestilor migratori care ajung la zonele lor naturale, proiectul MEASURES va pune bazele crearii de coridoare ecologice prin identificarea habitatelor-cheie si prin initierea masurilor de protectie transfrontaliera de-a lungul Dunarii si a principalilor afluenti ai acesteia. Pe parcursul celor trei ani de implementare, actiunile inovatoare se vor concentra pe urmatoarele:
• cartarea si identificarea habitatelor-cheie, urmata de elaborarea si testarea metodologiei de cartare a habitatelor pestilor migratori;
• elaborarea unei strategii armonizate pentru restabilirea coridoarelor verzi si sprijinirea implementarii in viitoarele planuri de gestionare;
• repopularea a doua specii native pentru conservarea structurii lor genetice in Dunarea mijlocie din Ungaria (Acipenser ruthenus) si in Dunarea inferioara din Romania (Acipenser gueldenstaedtii), in vederea stabilirii unei retele de repopulare concertata a speciilor tinta si a elaborarii unui manual pentru functionarea facilitatilor de reproducere care sa asigure viitorul necesar pentru repopulare;
• implementarea Sistemului Informational MEASURES pentru a facilita accesul expertilor, factorilor de decizie si publicului larg la informatiile relevante;
• oferirea unor experiente concrete pentru a fi incorporate in planurile viitoare de politici si de management, astfel incat gestionarea viitoare a siturilor relevante, care includ coridoarele ecologice, sa fie una durabila.

Dunarea si afluentii sai reprezinta rute principale de migratie pentru sturioni si alte specii migratoare, cum ar fi mrenele si scobarii. Aceste specii sunt bioindicatori excelenti ai eficacitatii coridoarelor ecologice datorita nevoilor lor specifice in timpul ciclului lung de viata. Lucrul acesta este valabil mai ales pentru sturioni, care migreaza de obicei pe distante lungi si reprezinta o parte importanta a patrimoniului natural al intregii regiuni a Dunarii. Declinul lor dramatic in ultimele decenii a devenit o problema de importanta majora, documentata de tarile dunarene si de Comisia Europeana.

“Dunarea este o linie vitala in Europa care leaga bioregiuni, economii si culturi importante. Asigurarea biodiversitatii este fundamentala pentru dezvoltarea umana, iar raurile sunt unul dintre cele mai amenintate ecosisteme de pe glob. Proiectul nostru contribuie la aceste provocari in special pentru fluviul Dunarea in rolul sau de coridor ecologic important care leaga siturile de patrimoniu natural si un grup de organisme cheie pentru un viitor durabil al fluviului, pestii migratori, inclusiv speciile de sturioni”, a declarat Thomas Heins de la Universitatea de Resurse Naturale si ?tiinte ale Vietii, Viena.

Reprezentanti din 7 tari au participat la cursul de instruire al Institutului National Delta Dunarii din Tulcea

Pentru a asigura un schimb de experienta durabil in regiune si o uniformizare armonioasa a modului in care cercetarea stiintifica in acest domeniu este facuta, Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii din Tulcea a gazduit timp de o saptamana (17-22.09.2018) un curs de instruire. in cadrul celor 6 zile oamenii de stiinta au avut ocazia sa invete atat teoretic, cat si practic din metodele pe care institutul de la Tulcea le foloseste in identificarea speciilor de sturioni din Dunare, in identificarea zonelor de reproducere a acestora, cat si marcarea si monitorizarea lor. Cei peste 20 de cursanti vor folosi in urmatorii ani toate aceste informatii in sectoarele de Dunare sau in sectoarele afluentilor ei din Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Ucraina si Croatia, contribuind astfel la o mai buna intelegere a acestor specii enigmatice si automat creand premisele unor metode mai bune de conservare a lor.

Evenimentele au fost organizate in cadrul proiectului MEASURES (Gestionarea si restabilirea coridoarelor ecologice acvatice pentru speciile de pesti migratoare in bazinul fluviului Dunarea) si este cofinantat de Uniunea Europeana (FEDR, IPA). Proiectul MEASURES a fost demarat in iunie 2018 si este programat sa se incheie in mai 2021. Pentru mai multe informatii despre acesta, vizitati site-ul proiectului: www.interreg-danube.eu/measures.

Persoane de contact:
Cristina Munteanu, manager proiect WWF-Romania, cmunteanu@wwfdcp.ro, 0730 098 710
Ioana Cenusa, coordonator comunicare, WWF-Romania, icenusa@wwfdcp.ro, 0736 098 2016

Sursa: www.wwfdcp.ro
Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate