Cautare


31 Octombrie 2018
Declinul nenatural al naturii: Raportul Planeta Vie 2018 al WWF dezvaluie amploarea impactului omenirii asupra Pamantului

Indexul Planeta vie indica faptul ca populatiile globale de specii de vertebrate au scazut, in medie, cu 60% in 40 de ani. Cei mai importanti factori care duc la pierderea actuala a biodiversitatii sunt exploatarea excesiva a naturii si agricultura, ambele legate de cresterea consumului uman. Consumul uman actual scade simtitor capacitatea naturii de a ne sustine viata, societatile si economiile: la nivel global, natura ofera servicii pentru omenire in valoare de aproximativ 125 trilioane USD pe an. Luand in calcul legatura dintre sanatatea naturii, bunastarea oamenilor si viitorul planetei noastre, WWF indeamna comunitatea globala sa se uneasca pentru un nou pact pentru natura si oameni, pentru a schimba tendinta de pierdere a biodiversitatii.

Noi, oamenii, prin modul in care ne hranim, ne alimentam cu energie si ne finantam societatile si economiile noastre, impingem la limita natura si serviciile de mediu care ne sustin, conform Raportului Planeta Vie 2018 al WWF. Raportul publicat astazi prezinta impactul activitatii umane asupra vietii salbatice, a padurilor, a oceanelor, a raurilor si a climei, subliniind timpul scurt pe care il mai avem si nevoia urgenta de a regandi si redefini, impreuna, la nivel global modul in care apreciem, protejam si refacem natura.

Natura: esentiala pentru viata si economia globala

In ultimele decenii, activitatea umana a afectat in mod semnificativ habitatele si resursele naturale de care depind atat speciile salbatice, cat si oamenii, cum ar fi oceanele, padurile, recifele de corali, zonele umede si mangrovele. 20% din Amazon a disparut in doar 50 de ani, precum si aproximativ jumatate din coralii din apele de mica adancime, in ultimii 30 de ani.

Pe langa pierderile suferite de natura, Raportul Planeta Vie evidentiaza si contributia naturii la economia mondiala. La nivel global, natura ofera servicii in valoare de aproximativ 125 trilioane de dolari pe an1, si furnizeaza si aer curat, apa curata, alimente, energie, medicamente si alte produse si materiale.

Raportul WWF analizeaza in mod special importanta polenizatorilor responsabili pentru productia agricola anuala de 235-577 de miliarde de dolari si modul in care un climat in schimbare, practicile agricole intensive, speciile invazive si bolile nou aparute le-au afectat abundenta, diversitatea si sanatatea. Agricultorii americani au cheltuit anul trecut 273 de milioane de dolari ca sa aduca stupi de albine, doar pentru a poleniza livezile de migdali2. Iar Marea Bariera de Corali contribuie cu 5,7 miliarde de dolari si 69.000 de locuri de munca la economia Australiei3.

„Natura a sustinut in tacere si a alimentat societatile si economiile noastre timp de secole si continua sa o faca si astazi. in schimb, lumea a continuat sa considere natura si serviciile sale ca un drept, nereusind sa ia masurile necesare pentru a stopa pierderea naturii in ritm tot mai accelerat. Este timpul sa ne dam seama ca un viitor sanatos si sustenabil pentru toti este posibil numai pe o planeta pe care natura prospera, iar padurile, oceanele si raurile sunt pline de biodiversitate si viata ", spune Marco Lambertini, directorul general, WWF International. „Trebuie sa regandim urgent modul in care folosim si apreciem natura - din punct de vedere cultural, economic si pe agendele noastre politice. Trebuie sa ne gandim la natura ca fiind frumoasa si inspirationala, dar si indispensabila. Noi - si planeta - avem nevoie acum de o un nou pact global pentru natura si oameni".

Planul pentru 2020 si dupa aceea

Dovezile arata ca cele doua agende - pentru mediul inconjurator si pentru dezvoltarea umana - trebuie sa se intalneasca daca dorim sa construim un viitor durabil pentru toti. Raportul Planeta Vie 2018 evidentiaza oportunitatea pe care o are comunitatea globala de a proteja si reface natura pana in 2020, un an critic in care se asteapta ca liderii sa revizuiasca progresele realizate in Obiectivele de Dezvoltare Durabila, Acordul de la Paris si Conventia privind Diversitatea Biologica (CBD).

„Raportul Planeta Vie ne arata starea de sanatate a naturii, baza societatii si economiei, iar tendintele sunt alarmante. Continuand cu acelasi sistem de consum, omenirea impinge natura dincolo de limitele de regenerare, punand astfel in pericol viata pe Pamant. Doar un efort concentrat, global, de a ne proteja apele, padurile, viata salbatica, de a stopa declinul biodiversitatii, poate ajuta natura sa isi revina si, implicit, omenirea", spune Orieta Hulea, Director WWF Romania.

WWF solicita oamenilor, companiilor si guvernelor sa mobilizeze si sa realizeze un acord-cadru cuprinzator pentru natura si oameni in cadrul CBD, care sa stimuleze actiunile publice si private pentru a proteja si restabili biodiversitatea si natura globala si pentru a schimba directia curbei tendintelor devastatoare evidentiate in Raportul Planeta Vie 2018.

Ce este Raportul Planeta Vie

Raportul Planeta Vie 2018: tintind mai sus (Living Planet Report: Aiming Higher) este a douasprezecea editie a publicatiei bienale a WWF. Raportul prezinta o imagine de ansamblu cuprinzatoare a starii de sanatate a planetei, la douazeci de ani de la prima editie. Prin indicatori precum Indicele Planeta Vie (LPI), oferit de Societatea Zoologica din Londra (ZSL), Indicele Habitatelor Speciilor (SHI), Lista Rosie IUCN (RLI) si Indicele Intactitatii Biodiversitatii (BII), precum si limitele planetare si amprenta ecologica, raportul prezinta o imagine tulburatoare: activitatea umana impinge catre limita sistemele naturale ale planetei care sustin viata pe Pamant. Raportul include cele mai recente descoperiri, masurate prin Indexul Planeta Vie, care urmareste 16.704 de populatii ale 4.005 specii de vertebrate. Acesta indica faptul ca populatiile globale de pesti, pasari, mamifere, amfibieni si reptile au scazut, in medie, cu 60% intre 1970 si 2014, cel mai recent an pentru care exista date disponibile.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature)

Infiintata in anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Sursa: www.wwfdcp.ro
Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate