Cautare


10 Mai 2019
Europa epuizeaza resursele planetei. De maine consumam resurse naturale care apartin generatiilor viitoare

Cetatenii UE consuma 20% din resursele naturale ale planetei, desi reprezinta doar 7% din populatia lumii. Acest consum este direct responsabil pentru fenomenele meteo extreme resimtite din ce in ce mai des pe continent. Este important sa ne asiguram ca UE atinge emisii nete zero pana in 2040.

Daca toata lumea ar avea acelasi stil de viata ca cetatenii europeni, maine, 10 mai, am fi epuizat resursele pe care Pamantul le poate genera intr-un an, conform celui mai recent raport WWF si datelor Global Footprint Network. Mai mult decat atat, impactul UE asupra resurselor planetei este inechitabil: UE utilizeaza pana la 20% din biocapacitatea Pamantului, cu doar 7% din populatia lumii. 

In contextul in care tot azi incepe Summit-ul UE la Sibiu, se pune problema daca sefii de state si guverne din UE inteleg acest fenomen si consecintele lui si sunt pregatiti sa ia decizii ferme pentru o dezvoltare europeana cu adevarat durabila si pentru stoparea pierderii accelerate a biodiversitatii si a actiunilor care accentueaza impactul schimbarilor climatice. 
 
Ne afundam si mai mult in datorii pe care nu le vom putea achita vreodata 

La nivel global, Earth Overshoot Day sau ziua in care terminam resursele Pamantului si incepem sa consumam din resursele pe care ar trebui sa le mosteneasca generatiile viitoare a picat anul trecut pe 1 august, o data marcata din ce in ce mai devreme in calendar, in fiecare an. Pentru a acoperi necesarul de resurse naturale consumat in prezent de UE, am avea nevoie de 2,8 planete, mult peste media mondiala, care este de aproximativ 1,7 planete si depaseste ceea ce este sustenabil pentru planeta noastra. 

Incepand cu anii 1970, cerem de la Pamant mai multe resurse decat acesta poate genera intr-un an si ne afundam si mai mult in datorii pe care nu le vom putea achita vreodata. Consecintele acestui consum excesiv sunt reprezentate de pierderea biodiversitatii, defrisari, diminuarea drastica a stocurilor de peste, deficitul de apa, eroziunea solului, poluarea aerului si schimbarile climatice, ceea ce duce la fenomene meteorologice extreme mai frecvente, cum ar fi secetele, inundatiile si incendiile. Aceste amenintari, la randul lor, provoaca tensiuni si conflicte si agraveaza inegalitatile socio-economice.  

60% din amprenta ecologica a UE este alcatuita din carbon. Temperaturile lumii au crescut deja cu aproximativ 1 ° C, iar Europa a inceput deja sa simta impactul. Potrivit Agentiei Europene de Mediu, inundatiile, secetele, valurile de caldura si alte fenomene meteo extreme au cauzat pierderi economice de 453 miliarde de euro intre 1980 si 2017, dar si pierderi de vieti omenesti: peste 115 000 de persoane din intreaga Europa[1].

Cel mai recent raport WWF – Living Beyond Nature’s Limits (n.r. Consumand peste limitele naturii) subliniaza numeroasele diferente dintre amprentele ecologice ale statelor membre ale UE si cele ale altor tari din lume. De asemenea, arata ca, in pofida unor mari variatii intre tarile UE, nici una dintre ele nu functioneaza la un nivel sustenabil. Acesta reitereaza concluziile din raportul stiintific al Platformei Interguvernamentale pentru Biodiversitate si Servicii Eosistemice (IPBES) [2] si ofera recomandari privind schimbarile urgente necesare pentru a utiliza mai sustenabil resursele naturale. 

Raportul este lansat in acelasi timp in care sefii de stat si de guvern ai UE se  intalnesc la Sibiu la summit-ul pe tema "Viitorul Europei" [3] si cu doar doua saptamani inainte de alegerile din UE. 

Reuniti la Sibiu la Ziua Europei pentru a discuta despre planurile strategice ale Uniunii in anii urmatori, sefii de state si guverne vor adopta Declaratia de la Sibiu, care ne va trimite un mesaj de unitate si incredere in actiunile europene comune. in urma discutiilor de la Sibiu se va formula Agenda Strategica a UE 2019-2024 care va fi adoptata la Consiliul European in iunie.

In draftul declaratiei discutata deja de guvernele statelor membre se mentioneaza angajamentul de a se pastra viitorul pentru generatiile urmatoare ale europenilor si de a aborda impreuna problemele globale, cum ar fi conservarea mediului inconjurator si combaterea schimbarilor climatice.

In acest context, WWF Romania solicita ca Agenda Strategica 2019-2024 sa faca o prioritate ferma din dezvoltarea durabila si lupta impotriva schimbarilor climatice si a pierderii biodiversitatii. Este important sa protejam si refacem natura salbatica din Europa pana in 2030 si sa ne asiguram ca UE atinge emisii nete zero din perspectiva schimbarilor climatice pana in 2040.

Politicile durabile ar putea a spori semnificativ economia UE, prin investitii, inovare mai rapida, economii privind costurile si prin crearea de locuri de munca noi. De exemplu, atingerea nivelului zero al emisiilor  de gaze cu efect de sera pana in 2050 ar duce la cresterea PIB cu 2%, la cresterea ocuparii fortei de munca, la beneficii pentru sanatate in valoare de 200 miliarde de euro pe an si la economisirea a 2-3 trilioane de euro prin renuntarea la importurile de combustibili fosili [4].

Plasarea dezvoltarii durabile in fruntea agendei strategice Viitorul Europei, care recunoaste necesitatea de a aborda si stopa pierderea biodiversitatii si de a stabili un obiectiv ambitios, dar realizabil, de a atinge pana in 2040 emisiile nete zero, va transmite un semnal puternic cetatenilor din intreaga Europa care sa reflecte faptul ca guvernele acorda atentie problemelor cu care omenirea se confrunta si ca UE isi poate indeplini angajamentele asumate, asigurand in acelasi timp statutul de lider la nivel global in domeniul climei si al biodiversitatii.

Pentru mai multe informatii, va rugam contactati WWF:
Adriana Trocea, Expert comunicare externa WWF-Romania, atrocea@wwfdcp.ro, 0728278737

Nota pentru editori:
[4] A Clean Planet for all A European strategic long-term vision for a prosperous, modern, competitive and climate neutral economy’, European Commission, Communication, 28/11/2018
Link-uri suplimentare: 
 
http://data.footprintnetwork.org

Despre WWF (World Wide Fund for Nature) infiintata in anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Sursa: www.wwf.ro
Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate