Cautare


26 Iunie 2018
COMPANIILE ENEL DIN ROMANIA SI SOCIETATEA ORNITOLOGICA ROMANA LANSEAZA VERSIUNEA 2.0 A APLICATIEI “UITE, BARZA!”

Versiunea 2.0 a aplicatiei de recenzare a berzelor include noi functionalitati care vizeaza masuri de protectie sporita pentru berze O barza din Covasna a transat dispute ornitologice in 1909, in ziarul Times

Societatea Ornitologica Romana (SOR) impreuna cu companiile Enel din Romania anunta lansarea versiunii 2.0 a aplicatiei mobile “Uite, barza!”, singura aplicatie mobila din Europa pentru recenzarea berzelor albe. Versiunea imbunatatita a aplicatiei aduce ca noutate posibilitatea de a semnaliza zonele periculoase pentru berze trimitand coordonatele GPS si o fotografie.

„Cred ca toata lumea stie situatiile din luna martie, cand berzele au fost afectate de ger. La fel cum stim ca un cuib de barza poate cauza o pana de curent pentru ca este construit pe un stalp al retelei de  electricitate. Dar acestea nu sunt singurele obstacole mortale pentru berzele albe. De multe ori apar coliziuni cu liniile de inalta tensiune sau electrocutari pe liniile de medie tensiune. Tocmai de aceea, varianta 2.0 a aplicatiei incearca sa rezolve si aceste probleme. Vom continua numaratoarea pasarilor la cuib, dar avem un update prin care sa putem semnaliza zonele periculoase pentru berze, locurile unde au loc incidente. Cine gaseste o barza accidentata, electrocutata, ne poate trimite coordonatele GPS si o fotografie. Aceasta informatie va ajunge la companiile Enel si se poate interveni prin izolarea liniilor periculoase sau prin balizarea acestora, iar mortalitatea va scadea”, a spus directorul executiv al SOR, dr. Dan Hulea.

Aplicatia a fost lansata oficial anul trecut, iar proiectul de numarare a berzelor la cuiburi continua si in 2018. Numaratoarea berzelor incepe de la 25 iunie si va dura pana la 31 iulie 2018, aplicatia putand fi accesata aici: http://www.sor.ro/Uite-Barza. Aceasta este perioada propice pentru a numara berzele – puii sunt destul de mari pentru a putea fi observati, iar acum se pregatesc pentru migratia catre Africa. Numaratorile care se efectueaza mai tarziu nu sunt relevante, deoarece berzele albe incep din luna august migratia spre cartierele de iernare.

“Uite, barza!” este o aplicatie usor de utilizat, folosing GPS-ul fiecarui smartphone. Utilizatorul se poate inregistra cu contul de Facebook sau Google, marcheaza localizarea cuibului de berze si completeaza informatiile obligatorii. Datele pot fi trimise si ulterior daca nu exista o conexiune la internet, ajungand in baza de date a SOR si fiind validate de administratorul platformei. Cei mai activi utilizatori ai aplicatiei sunt recompensati anul acesta cu binocluri si determinatoare de pasari. 

Anul trecut, aplicatia „Uite Barza!” a fost instalata pe 2.609 de telefoane mobile, iar utilizatorii au introdus in baza de date a SOR un numar de 2.851 de cuiburi. Cel mai imbucurator lucru a fost ca, dintre acestea, 1.070 de cuiburi au fost cuiburi noi, care s-au adaugat celor 5.400 de cuiburi identificate la ultimul recensamant european din 2014.

In urma rezultatelor obtinute cu aplicatia in 2017, au fost identificate cuiburile de barza care aveau nevoie de sustinere si protectie. Din 2010 si pana in prezent, companiile de distributie ale Grupului Enel in Romania au instalat pe stalpii de electricitate aproape 700 de suporturi pentru cuiburile de barza si peste 4.000 de teci electroizolante pe liniile electrice pentru protejarea pasarilor.

Berzele albe cuibaresc in localitati sau in apropierea acestora, iar majoritatea aleg ca suport de cuib un stalp al retelei electrice. Cuiburile de barza se intalnesc in toate colturile Romaniei. Dintre cele inregistrate, cel mai nordic cuib este in localitatea Avrameni din judetul Botosani, iar cel mai sudic se afla la Zimnicea, in judetul Teleorman. Cel mai vestic cuib este cel din Cenad, judetul Timis, iar cel mai estic se afla in satul C.A. Rosetti din judetul Tulcea, in Delta Dunarii. 

In urma numaratorii din 2017, a reiesit ca judetul cu cele mai multe cuiburi de barza este Timis. Aici au fost inregistrate nu mai putin de 445 de cuiburi. Topul este completat de judetele Arad (253 de cuiburi), Teleorman (223 de cuiburi), Harghita (179 de cuiburi) si Suceava (167 de cuiburi). Nu mai este de mirare ca in topul localitatilor cu cele mai multe cuiburi de barza, primele 4 pozitii sunt ocupate de localitati din judetul Timis: Moravita (61 de cuiburi), Jamu Mare (56), Banloc (50), Peciu Nou (42) si apoi Sansimion din judetul Harghita, cu 40 de cuiburi de barza.

Barza din Covasna ajunsa in Times

Aplicatia „Uite Barza” a reusit sa castige de la lansare pana acum peste 6 premii nationale si internationale de PR. Dar nu este prima oara cand berzele din Romania sunt vedete internationale. O barza alba din Romania a fost cea care a transat una din vechile dispute ale ornitologilor, la inceputul secolului al XX-lea. in anul 1909 inca se mai credea ca berzele albe nu trec ecuatorul in migratia lor, ci ca raman doar in emisfera nordica. Totusi, un exemplar din judetul Covasna a lamurit disputa. Pasarea a fost inelata in localitatea Haghig, acum in judetul Covasna, pe data de 8 iulie 1908 de ornitologul maghiar Schenk Jakab.  

In 3 martie 1909 a aparut in paginile ziarului Times o stire despre barza din Romania. Pasarea fusese impuscata in Africa de Sud, in zona Natal. Inelul purtat de pasare a dovedit ca era exemplarul inelat la Haghig si a dat raspunsul la eterna intrebare – trec sau nu berzele ecuatorul.  

Societatea Ornitologica Romana (SOR) este cea mai importanta organizatie independenta de conservare a pasarilor din Romania. Un ONG premiat, SOR, lucreaza pentru a proteja pasarile salbatice si habitatele lor in Romania de peste 25 de ani. Misiunea noastra este sa ne asiguram ca populatiile noastre unice de pasari sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale Romaniei nu sunt exploatate si distruse de evolutiile daunatoare. Dorim sa ii inspiram pe oameni sa contribuie la protejarea pasarilor si a habitatelor din Romania si, cu ajutorul lor, sa ne asiguram ca si generatiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

Enel este o companie energetica multinationala, jucand un rol important pe pietele globale de electricitate, gaze naturale si energii din surse regenerabile. Grupul Enel activeaza in peste 30 de tari de pe cinci continente si are o capacitate instalata neta de productie de energie de circa 88 GW. Enel distribuie electricitate si gaze naturale printr-o retea de peste 2.1 milioane km, are peste 72 de milioane de clienti casnici si companii in toata lumea, care reprezinta cea mai mare baza de clienti comparativ cu firmele europene din domeniu. Enel este cea mai mare companie integrata de utilitati din Europa dupa capitalizarea de piata si una dintre primele companii de electricitate de pe continent in ceea ce priveste capacitatea instalata si EBITDA raportat. 

Prezent pe piata din Romania inca din 2005, Enel este, in acest moment, unul dintre cei mai mari investitori privati in domeniul energetic, cu operatiuni in sectorul distributiei si furnizarii de electricitate, dar si al productiei de energie electrica din surse regenerabile. Companiile Enel au 3.100 de angajati in Romania si ofera servicii unui numar de 2,8 milioane de clienti, localizati cu preponderenta in trei zone importante ale tarii: Muntenia Sud (inclusiv Bucuresti), Banat si Dobrogea, acoperind o treime din piata locala de distributie prin intermediul companiilor E-Distributie. Enel continua dezvoltarea unui program de investitii pentru imbunatatirea calitatii serviciilor, a sigurantei si performantei retelelor si implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel. Enel Energie si Enel Energie Muntenia sunt importanti furnizori de energie in Romania, avand in oferta atat energie electrica si gaze natural, cat si servicii cu valoare adaugata (precum servicii de asistenta, produse de iluminat, etc).

Sursa: www.sor.ro
Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate