Cautare


24 Octombrie 2018
Distribuirea datelor de catre aplicatiile mobile, "scapata de sub control"

Recoltarea si distribuirea datelor de catre aplicatiile mobile este "scapata de sub control", au avertizat cercetatorii Universitatii Oxford.

Aproape 90% din aplicatiile gratuite din Google Play impartasesc date cu compania mama a Google, Alphabet, a raportat Financial Times. 

Google a declarat ca are politici clare in ceea ce priveste modul in care dezvoltatorii pot gestiona datele si ca cercetarea a caracterizat in mod eronat anumite "functii obisnuite" ale aplicatiilor. 

"Daca o aplicatie incalca politicile noastre, luam masuri", a declarat gigantul online. 

Multe aplicatii gratuite urmaresc comportamentul pe mai multe servicii digitale, ceea ce permite companiilor sa construiasca un profil detaliat al persoanelor care folosesc aplicatiile. 

Aceste date pot include varsta, sex, locatie si informatii despre alte aplicatii de pe un smartphone. 

Datele pot fi folosite in mai multe scopuri, inclusiv orientarea anunturilor publicitare sau mesaje de campanie politica orientate, au sustinut cercetatorii in lucrarea efectuata. 

Veniturile din publicitatea online genereaza peste 59 miliarde dolari anual doar in SUA, au aratat cercetatorii. 

Multi oameni nu au cunostinta de modul in care se transmit fluxurile de date de pe smartphone-uri la grupurile de publicitate, brokerii de date si alti intermediari, a declarat pentru BBC Prof. Nigel Shadbolt, care a condus echipa de cercetare. 

Cercetatorul Max Van Kleek a adaugat: "Nu cred ca exista notiunea de control". 

Datele tind sa se concentreze pe marile companii si filialele acestora. 

Cercetatorii au constatat ca peste 88% din aplicatiile gratuite din Google Play impartasesc informatii cu firmele detinute de Alphabet. 

Aproape 43% dintre aplicatii au impartasit date cu Facebook, in timp ce procente semnificative au impartasit date cu firmele Twitter, Verizon, Microsoft si Amazon. 

Aplicatiile de stiri si aplicatiile destinate copiilor au impartasit informatii cu cel mai mare numar de trackere, au constatat cercetatorii. 

Google a declarat: "La Google si Google Play avem politici si instructiuni clare privind modul in care dezvoltatorii si aplicatii terte pot gestiona datele si solicitam dezvoltatorilor sa fie transparenti si sa solicite permisiunea utilizatorilor. Daca o aplicatie incalca politicile noastre, luam masuri".

Google a adaugat ca nu este de acord cu metodologia studiului. 

"Studiul descrie in mod eronat functiile obisnuite, cum ar fi raportarea si analiza, precum si modul in care aplicatiile impartasesc date pentr a furniza aceste servicii", a declarat Google. 

Insa Frederike Kaltheuner din cadrul Privacy International a declarat ca a devenit imposibil pentru utilizatorul mediu sa inteleaga cum sunt folosite datele sale si cum poate sa renunte la impartasirea datelor. 

"Companiile urmaresc oamenii...si folosesc aceste date pentru a crea profiluri si a viza mai apoi oamenii in moduri pe care majoritatea dintre noi le gasesc intruzive si foarte surprinzatoare. Nu mai este vorba despre nevoia de a colecta date pentru a prezenta anunturi relevante, ci este vorba despre maximizarea profiturilor in detrimentul drepturilor fundamentale ale cetatenilor", a adaugat Kaltheuner. 

Sursa:
www.bbc.co.uk


Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate