Cautare


Ransomware-ul, in fruntea topului atacurilor malitioase
11 Aprilie 2018 Software

Ransomware-ul, in fruntea topului atacurilor malitioase

Ransomware-ul a devenit cea mai populara forma de malware folosita in atacurile cibernetice, sugereaza un studiu

Aproape 40% din totalul atacurilor de succes bazate pe malware sugereaza implicarea ransomware-ului in raportul anual al Verizon privind incalcarea datelor. 

Tipurile de sisteme compromise s-au schimbat la randul lor, infractorii incercand sa atinga baze de date si nu doar PC-uri. 
De asemenea, raportul a indicat ca firmele au avut un succes semnificativ in ceea ce priveste gestionarea anumitor tipuri de atacuri cibernetice, in special in ceea ce priveste incercarile de a aduce serverele offline si detectarea e-mail-urilor phishing.

"Atacurile ransomware s-au dublat anul trecut si s-ar putea dubla din nou in acest an", a declarat Gabe Bassett, senior information security scientist in cadrul Verizon, care a contribuit la realizarea raportului. 

Odata ce ransomware-ul infecteaza o masina, acesta cripteaza datele pana la efectuarea platii, in mod normal sub forma unei monede criptografice.

Bassett a declarat ca ransomware-ul este popular deoarece permite infractorilor cibernetici sa incaseze rapid sume de bani din cauza unor greseli de securitate ale firmelor mari si mici. 

Masinile desktop au fost cele mai susceptibile de a fi compromise de ransomware, a constatat raportul, insa atacatorii au inceput sa isi indrepte atentia catre sisteme de afaceri mai critice.

"Vedem tot mai multe baze de date atacate, pe masura ce atacatorii gasesc aceste sisteme online si le cripteaza", a sustinut Bassett, adaugand ca numarul acestui gen de atacuri s-a triplat anul trecut. Acesta a mai declarat ca este vorba despre tinte atractive, deoarece companiile sunt mai susceptibile sa plateasca rascumparari mai mari pentru a debloca date critice pentru afaceri. 

Bill Conner, director executiv al firmei de securitate SonicWall a declarat ca atacurile ransomware high-profile WannaCry si NotPetya din 2017 au stat la baza cresterii popularitatii aceste categorii. 

Ransomware-ul este doar un atac obisnuit din arsenalul hotilor cibernetici, a declarat Bassett. 

Alte atacuri populare includ:
- folosirea datelor de autentificare furate pentru a accesa retelele corporative
- e-mail-urile phishing care par sa provina de la organizatii financiare de renume
- hackerii rau intentionati care se prezinta drept personal de conducere si incearca sa atraga plati catre un fals furnizor

In ciuda valurilor de atacuri neplacute, raportul a constatat, totodata, ca companiile se bucura de succes atunci cand lupta impotriva unor amenintati cibernetice, a declarat Bassett.

Firmele sunt acum mai putin susceptibile sa cada victime unor atacuri phishing si DDoS (Distributed Denial of Service). "Stim cum sa ne descurcam cu DDoS. Avem protectii impotriva acestor atacuri si functioneaza", a declarat Bassett. 
In plus, a remarcat acesta, multe companii au devenit mai bune in gestionarea phishing-ului prin plasarea in carantina a masinilor personalului care a facut, cel mai probabil, clic pe un link sau un document rau intentionat. 

Si, a adaugat Basset, desi atacatorii cibernetici posteaza pe internet miliarde de fisiere malitioase in fiecare an, numarul care ajunge efectiv la firme este destul de mic. 
In medie, a constatat studiul Verizon, firmele au primit aproximativ 7 piese malware pe zi. 
"Este o amenintare cu care ne putem descurca", a declarat Bassett. 
Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate