Cautare


27 Iunie 2018
Adobe sustine ca poate identifica imagini manipulate folosind AI

Compania din spatele programului de editare a fotografiilor Photoshop sustine ca a dezvoltat un instrument care poate detecta daca o imagine a fost modificata.

Vlad Morarium, cercetator Adobe, a folosit inteligenta artificiala pentru a scana semne de manipulare care nu sunt vizibile cu ochiul liber. 

AI poate indica daca un element a fost adaugat, mutat sau eliminat dintr-o fotografie. 

Insa compania a avertizat ca nicio tehnologie nu ar putea oferi un sistem de verificare sigur. 

Photoshop, care a fost creat in urma cu 28 de ani, este un editor de imagini puternic, iar numele sau a devenit un verb pentru modificarea imaginilor.

Instrumentele de verificare existente pot scana metadatele unui fisier imagine - care contin informatii despre momentul si locul in care a fost facuta o fotografie - pentru a identifica aspecte care nu se potrivesc si pentru a cauta lucruri precum iluminarea inconsecventa. 

Insa astfel de teste sunt usor de depasit.

Morarium, care a petrecut 14 ani cautand modalitati de a observa manipularea imaginilor, a invatat o retea de inteligenta artificiala sa recunoasca semne de schimbare a culorilor si inconsecvente de zgomot in mii de fotografii.

Studiul initial s-a concentrat pe trei tehnici comune de manipulare:
- splicing, care combina parti din doua imagini diferite;
- copy-move, unde obiectele dintr-o fotografie sunt mutate sau clonate de la un loc la altul;
- removal, unde un obiect este eliminat dintr-o fotografie.

"Fiecare dintre aceste tehnici tind sa lase anumite urme, cum ar fi margini puternice de contrast, zone netede in mod deliberat sau diferite modele de zgomot", a indicat Morarium.

Morarium, a carui cercetare a fost efectuata in colaborare cu agentia guvernamentala americana Darpa, a declarat ca algoritmul ar putea detecta si diferente in iluminare si compresie neobisnuita in viitor. 

Acesta a adaugat ca Adobe, care a pus la dispozitia maselor capacitatile de manipulare a imaginilor, a fost "pozitionat in mod unic" pentru a crea instrumente care sa determine autenticitatea.

Un expert a declarat ca tehnicile de baza din cercetarea Adobe si Darpa sunt cunoscute de aproape 20 de ani, insa folosirea machine learning ar putea ajuta la descoperirea unei manipulari care nu este imediat evidenta. 

Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate