Cautare


09 August 2019
O defectiune WhatsApp va "pune cuvinte in gura"

Un instrument recent lansat care exploateaza o vulnerabilitate in WhatsApp va permite "sa puneti cuvinte in gura oamenilor", sustin cercetatorii.

O echipa a firmei de securitate cibernetica Checkpoint a demonstrat modul in care instrumentul poate fi utilizat pentru a modifica textul in mesajele citate, facandu-l sa para ca si cum o persoana a spus ceva ce nu a spus.

Cercetatorul Oded Vanunu a declarat pentru BBC ca instrumentul a facut posibila, pentru "actorii rau intentionati", manipularea conversatiilor pe platforma. 

Facebook nu a facut comentarii cu privire la aceasta problema. 

Instrumentul a fost demonstrat la Black Hat, o conferinta de securitate cibernetica din Las Vegas, ca o continuare a unei lucrari de cercetare publicate anul trecut de Checkpoint. 

"Este o vulnerabilitate care permite unui utilizator rau intentionat sa creeze stiri false si frauda", a explicat Vanunu. 

Instrumentul face posibila manipularea functiei de citare a WhatsApp, pentru a face sa para ca cineva a scris ceva ce nu a scris. 

"Puteti schimba complet ceea ce spune cineva", a declarat Vanunu. "Puteti manipula complet fiecare personaj din citat". 

Instrumentul permite, de asemenea, unui atacator sa modifice modul in care expeditorul mesajului este identificat, facand posibila atribuirea unui comentariu unei alte surse. 

O a treia problema evidentiata de catre cercetatori a fost remediata cu succes de Facebook. Aceasta defectiune ar putea sa ii pacaleasca pe utilizatori sa creada ca trimit un mesaj privat unei persoane, cand de fapt raspunsul lor este indreptat catre un grup mai public. 

Insa Vanunu a declarat ca Facebook a sustinut ca celelalte probleme nu pot fi rezolvate din cauza "limitarii infrastructurii" pe WhatsApp. 

In special, tehnologia de criptare folosita de WhatsApp a facut destul de dificila - poate chiar imposibila - monitorizarea de catre companie si verificarea autenticitatii mesajelor trimise de utilizatori. Alte masuri potentiale pentru stoparea problemelor evidentiate ar putea duce la compromisuri in privinta capacitatii de utilizare a aplicatiei, li s-a spus cercetatorilor. 

Intrebat de catre BBC daca echipa sa va lansa un instrument care ar usura exploatarea vulnerabilitatii, Vanunu a aparat aceasta masura, sustinand ca spera ca va provoca discutii. 

"WhatsApp serveste 30% din populatia globala. Este responsabilitatea noastra. Exista o mare problema cu stirile false si manipularea. Este infrastructura care serveste peste 1,5 miliarde de utilizatori. Nu putem sa spunem ca acest lucru nu se intampla". 

Raspandirea dezinformarii pe WhatsApp a fost o cauza majora de ingrijorare, in special in tari precum India si Brazilia, unde dezinformarea a condus la cazuri de violenta si, in unele cazuri, decese. 

WhatsApp a adus modificari platformei sale intr-un efort de a reduce raspandirea dezinformarii, cum ar fi limitarea numarului de ori in care un mesaj ar putea fi retransmis. 

Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate