Cautare


02 Noiembrie 2016
Plantele "bionice" pot detecta explozibilul

Oamenii de stiinta au transformat planta de spanac intr-un detector de bomba

Prin incorporarea unor tuburi mici in frunzele plantelor, acestea pot fi facute sa detecteze substante chimice numite nitro-aromatice, care se gasesc in minele terestre si in alte munitii ingropate. 
Informatii in timp real pot fi apoi transmise wireless pe un dispozitiv portabil. 

Lucrarea MIT (Massachusetts Institute of Technology) a fost publicata in revista Nature Materials. 

Oamenii de stiinta au implantat nanoparticule si nanotuburi de carbon (cilindri mici de carbon) in frunzele plantei de spanac. 
Apoi, au introdus nitro-aromatice in apa care a ajuns la radacini si direct pe frunze, prin picurare. A durat aproximativ 10 minute pana cand spanacul a preluat apa, prin intermediul radacinilor, in frunze. 
Pentru a citi semnalul, cercetatorii au pus un laser pe frunza, determinand nanotuburile incorporate sa emita lumina fluorescenta in infrarosu apropiat. 
Aceasta poate fi detectata cu o mica camera cu infrarosu conectata la un computer Raspberry Pi. De asemenea, semnalul poate fi detectat cu un smartphone, inlaturand filtrul infrarosu pe care acesta il are. 

Co-autorul Prof. Michael Strano, din cadrul MIT in Cambridge, SUA, a declarat ca lucrarea este o dovada importanta de principiu. 
"Lucrarea noastra evidentiaza modul in care s-ar putea aplica ingineria la plante pentru a detecta practic orice", a declarat acesta pentru site-ul BBC News. 

Laboratorul Prof. Strano a dezvoltat anterior nanotuburi de carbon care pot fi folosite ca senzori pentru a detecta peroxidul de oxigen, TNT si gazul paralizant. 

Cercetatorii pot obtine acum semnalul de la aproximativ 1 m distanta de plata si lucreaza la imbunatatirea acestei distante. 

Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate