Cautare


08 Septembrie 2017 Stiinta

"Niciun risc de incendiu" cu noile baterii cu litiu

Bateriile litiu-ion rezistente la explozie sau aprindere au fost dezvoltate de catre oamenii de stiinta din SUA

Dispozitivele au produs suficienta energie pentru a fi utilizate in electronice de uz casnic, insa nu s-au aprins si nu au explodat, chiar si atunci cand au fost perforate in mod repetat cu un cui. 

Bateriile folosesc o solutie de apa-sare ca electrolit, eliminand riscurile pe care le suporta unele modele comerciale care nu se bazeaza pe formula apoasa. 

Studiul este publicat in revista Joule.

"In trecut, daca doreati inalta energie, trebuia sa alegeti o baterie litiu-ion care sa nu fie bazata pe apa, insa trebuia sa faceti compromisuri in ceea ce priveste siguranta. Daca preferati siguranta, puteati folosi o baterie aposa, cum ar fi hidrura de nichel/metal, insa trebuia sa va multumiti cu o energie mai scazuta", a declarat co-autorul Kang Xu, din cadrul US Army Research Laboratory (ARL). 

"Acum, demonstram ca puteti avea simultan acces la energie inalta si la siguranta ridicata". 

Cea mai recenta lucrare urmeaza unei publicatii din 2015 din revista Science, in care aceeasi echipa a dezvaluit o baterie similara de 3.0 volti cu un electrolit apos. 
Cu toate acestea, la acea vreme cercetatorii au fost impiedicati sa atinga tensiuni mai mari prin ceva numit "provocare catodica". Aceasta se produce atunci cand anodul bateriei este degradat de electrolitul bazat pe apa. 

Polimerul de gel se descopune la prima utilizare a bateriei pentru a forma un strat stabil denumit "interfaza". Aceasta protejeaza anodul de reactiile chimice care il impiedica sa functioneze corespunzator si permite utilizarea celor mai dorite materiale anod in baterie. 

Prin acoperirea anodului cu polimerul de gel protector, oamenii de stiinta au reusit sa impinga tensiunea bateriei pana la 4.0 volti, putand fi folosita pentru dispozitivele electronice de uz casnic, cum ar fi laptop-urile. 

Adaugarea invelisului din gel imbunatateste, de asemenea, avantajele de siguranta pentru noua baterie, comparativ cu bateriile litiu-ion standard, neapoase. De asemenea, creste densitatea energiei comparativ cu alte baterii litiu-ion pe baza de apa. 

Dr. Xu a declarat ca chimia interfazica trebuie perfectionata inainte de a fi comercializata. 

Insa, cu o finantare suficienta, chimia de 4 volti ar putea fi pregatita pentru comercializare in aproximativ 5 ani, a mai spus Xu. Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate