Cautare


04 Iulie 2018
O aplicatie AR ajuta copiii bolnavi de cancer sa faca fata anxietatii

Aplicatia Fundatiei Pediatric Brain Tumor aduce prietenii imaginari la viata in spitale si in centrele de tratament pentru cancer.

Un iepure cu trei urechi se afla pe patul de spital al lui Bridgette Czarnecki. Isi misca urechea si isi ajusteaza cravata galbena. "Esti mai puternica decat crezi", ii spune fetitei in varsta de 8 ani. "Mi-as dori sa fi fost si eu atat de puternic". 
O vaca zburatoare cu par roz face o pirueta in aer. "Credeti in voi", spune ea cu voce blanda. "Eu sigur cred". 
In apropiere, un monstru verde prietenos zambeste si face cu mana. "Nu renunta niciodata, copile! Nu renunta niciodata". 

Toate fac parte din Imaginary Friend Society. Pentru Czarnecki, care a fost diagnoticata cu o tumoare pe creier in luna noiembrie, a fost o distragere binevenita de la stresul si anxietatea provocate de RMN-uri si chimioterapie, in timpul tratamentului din cadrul Spitalului de Copii din Los Angeles. 

Czarnecki a chemat aceste personaje de pe un ecran tactil de deasupra patului sau de spital, prin intermediul aplicatiei Imaginary Friend Society, dezvoltata de Fundatia Pediatric Brain Tumor. Aplicatia foloseste realitatea augmentata, care suprapune imaginile digitale peste ceea ce vedem in lumea reala. 

"Ma face sa ma simt fericita", a sustinut Czarnecki. 

Realitatea augmentata si virtuala patrund din ce in ce mai puternic in lumea serviciilor medicale. VR a fost folosita zeci de ani pentru a ajuta oamenii sa isi depaseasca fobiile si tulburarile de anxietate. Pe masura ce echipamentul devine mai accesibil si mai ieftin, acesta capata tot mai multe intrebuintari, de la formarea moaselor, la ajutarea victimelor de accidente cerebrale sa isi recapete functia motorie. Un numar tot mai mare de cercetatori si spitale considera ca tehnologiile pot reduce anxietatea si durerea pacientilor. 

AR se poate dovedi deosebit de utila pentru tinerii pacienti bolnavi de cancer, care simt ca vaca, iepurele si monstrul prietenos se afla in camera de spital impreuna cu ei. 

Pacientii pot folosi aplicatia gratuita pe un iPad, iPhone sau pe un touchscreen al spitalului. Acestia pot parcurge o lista cu multe personaje si le pot plasa oriunde in camera. 

Apelarea la un caracter il determina sa rosteasca cuvinte de incurajare. 

Nimarui nu ii place sa se afle intr-un spital, iar acest lucru poate fi deosebit de infricosator pentru tinerii pacienti care sufera de cancer, care trec prin proceduri dureroase de injectii, chimioterapie, RMN si alte tratamente care asalteaza simturile. 

AR ofera o distragere care implica imaginatia copiilor, in timp ce reduce anxietatea. Acesta este un avantaj imens. 76% dintre adultii chestionati de catre Fundatia Pediatric Brain Tumor au declarat ca tinerii pacienti sunt speriati si anxiosi. In plus, 70% dintre respondenti au declarat ca nu exista suficiente instrumente si resurse adaptate special pentru copii. 

"Este atat de greu ce traiesc acesti copii si ce traiesc familiile lor", a declarat Dr. Mark Krieger, sef al sectiei de neurochirurgie din cadrul Spitalului pentru Copii din Los Angeles. "A avea ceva care sa-i faca sa zambeasca si sa rada si sa se simta sub control schimba cu adevarat lucrurile". 

Aplicatia AR Imaginary Friend Society este folosita in zeci de spitale si centre de tratament pentru cancer din SUA, inclusiv in Spitalul pentru Copii din Philadelphia, in Centrul de Sanatate pentru Copii din Atlanta si in Institutul Dana Farber. 

Poate exista, insa, si un dezavantaj al acestei tehnologii. Cu imaginatia lor salbatica, copiii pot avea probleme in a separa lumea virtuala de cea reala", a declarat Kathleen Chen, profesor asistent de pediatrie si anestezie in cadrul Baylor College of Medicine. Pentru acest motiv, continutul violent nu este indicat, in timp ce mesajele pozitive reprezinta un plus. 

Pentru Czarnecki, care a termint sedintele de chimioterapie in luna februarie, aplicatia AR a oferit o injectie sanatoasa de bucurie intr-o realitate dura, a declarat tatal acesteia, Jeremy. 

Sursa:
www.cnet.com

Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate