Cautare


Oamenii de stiinta au dezvoltat un sistem GPS care poate urmari in interiorul corpului uman
22 August 2018 Stiinta

Oamenii de stiinta au dezvoltat un sistem GPS care poate urmari in interiorul corpului uman

"GPS-ul in corp" dezvoltat de catre cercetatorii de la MIT poate urmari implanturile cu o precizie de 1,4 centimetri.

Daca doriti sa gasiti un restaurant, Google Maps face o treaba destul de buna. 
Folosind satelitii Sistemului de Pozitionare Globala in orbita in jurul Pamantului, Google poate sa identifice locatia restaurantului, sa va spuna cat de departe de restaurant sunteti si in cat timp veti ajunge acolo. 

Acum, aplicati aceasta filosofie corpului uman. In boli precum cancerul, poate doriti sa identificati o tumoare, insa nu puteti folosi un GPS pentru a face acest lucru. 

Pana acum. 

Cercetatorii de la Laboratorul de Informatica si Inteligenta Artificiala din cadrul MIT, condusi de Prof. Dina Katabi, au dezvoltat ReMix, un "sistem GPS in-body" care foloseste tehnologia wireless pentru a localiza implanturile ingerabile in corpul uman. 

Metodele actuale de a privi in interiorul corpului uman pot fi extrem de invazive, fortand medicii sa trimita apaarate de filmat pe gat sau prin incizii. Cu ReMix, teoretic puteti ingera un implant care poate fi urmarit din exterior. Daca acest implact identifica tumorile, poate oferi medicilor o modalitate de imbunatatie a optiunilor de terapie vizate. 

Cu toate acestea, sistemul nu foloseste satelitii care orbiteaza Pamantul. 

Testarea ReMix a implicat atasarea unui "marker mic" la o falsa tumoare din interiorul unui recipient transparent, plin de tesuturi animale. Markerul in sine actioneaza ca un reflector, trimitand inapoi semnalul radio wireless si neavand, astfel, nevoie de o sursa de alimentare. 

Principala problema in a detecta aceste semnale din interiorul corpului uman este corpul uman insusi. Pielea, de exemplu, este foarte buna in semnalizare.

Frumusetea ReMix consta in aceea ca poate sa elimine semnalele concurente puternice si sa gaseasca semnalul ce apartine markerului. 

In testele initiale, ReMix a reusit sa gaseasca markerul la 1,4 centimetri. In termeni GPS din lumea reala, este ca si cum s-ar identifica un intreg oras, mai degraba decat o cladire anume, iar nivelul de precizie nu este suficient de ridicat pentru a determina implementarea tehnologiei in curand. Katabi a sustinut ca marja de eroare ar trebui sa fie milimetrica pentru ca tehnologia sa fie utilizata fiabil intr-un cadru clinic. 

Sursa: www.cnet.com


Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate