Cautare


Limitarea timpului petrecut de catre copii in fata ecranelor, legata de o cunoastere mai buna
28 Septembrie 2018 Stiinta

Limitarea timpului petrecut de catre copii in fata ecranelor, legata de o cunoastere mai buna

Copiii cu varste cuprinse intre 8 si 11 ani care au folosit ecranele pentru distractie mai putin de doua ore pe zi au avut rezultate mai bune in testele de capacitate mentala, a constatat un studiu.

Combinarea acestui lucru cu 9 pana la 11 ore de somn pe noapte s-a dovedit a fi cel mai bine pentru performanta. 

Cercetatorii sustin ca este nevoie de mai multa munca pentru a intelege mai bine efectele diferitelor tipuri de utilizare a ecranelor. 

Cu toate acestia, ei au recunoscut ca studiul lor observational arata doar o asociere intre timpul petrecut in fata ecranului si cunoastere si nu poate dovedi o legatura de cauzalitate. 
Studiul nu a analizat modul in care copiii folosesc timpul in fata ecranelor, fie ca se uita la televizor, se joaca jocuri video sau folosesc social media. 

Studiul, la care au participat 4.500 de copii americani, publicat in revista The Lancet Child & Adolescent Health, a folosit chestionare pentru a estima:
- activitatea fizica;
- somnul;
- timpul liber petrecut in fata ecranelor.

Copiii au completat, de asemenea, un test care a evaluat aptitudinile cognitive, incluzand:
- limbajul'
- memoria;
- atentia. 

Studiul a analizat: 
- venitul gospodariei;
- educatia parintilor si a copiilor;
- dezvoltarea pubertala;
- indicele de masa corporala;
- leziuni cerebrale.

Cercetarea a constatat ca copiii care au petrecut in fiecare zi mai putin de doua ore din timpul liber in fata ecranelor, au dormit intre 9 si 11 ore si au facut cel putin o ora de activitate fizica, s-au descurcat mai bine decat cei care nu au indeplinit niciuna dintre aceste criterii. 

Timpul de mai putin de doua ore pe zi petrecute in fata ecranelor a fost factorul cel mai bine legat de performantele testului. 

Dr Jeremy Walsh, din cadrul CHEO Research Institute din Ottawa, Canada, a declarat: "In baza constatarilor noastre, pediatrii, patrintii, educatorii si factorii de decizie ar trebui sa promoveze limitarea timpului recreational si prioritizarea rutinei de somn sanatos in intreaga copilarie si adolescenta".

Walsh a adaugat ca este nevoie de cercetare suplimentara in privinta legaturilor dintre timpul petrecut in fata ecranului si cognitie, inclusiv prin studierea efectelor diferitelor tipuri de ecrane. 

Acesta a sustinut ca exista unele dovezi potrivit carora jocurile video si programele Tv educationale ar putea avea beneficii cognitive. 

In schimb, dovezile existente sugereaza ca utilizarea dispozitivelor mobile si a social media ar putea fi daunatoare atentiei, memoriei si controlului impulsurilor, a afirmat Walsh. 

Cu toate acestea, autorii au recunoscut ca exista limitari in ceea ce priveste studiul efectuat, inclusiv aceea ca datele au fost auto-raportate. 

Chestionarele au fost, de asemenea, utilizate doar la inceputul studiului si nu au urmarit, astfel, cum se poate schimba comportamentul in timp. 

Dr Kirsten Corder, om de stiinta si cercetator in cadrul Universitatii Cambridge, care nu a fost implicata in studiu, a declarat ca acesta se adauga la dovezile existente care arata potentiale legaturi negative intre timpul petrecut in fata ecranului si dezvoltarea congnitiva la copii. Aceasta a remarcat, insa, ca copiii s-ar fi putut stradui sa raspunda cu exactitate la intrebari. 
Dr. Corder a adaugat ca este necesara munca suplimentara pentru a dezvolta modalitati mai precise de a evalua in detaliu efectele timpului petrecut in fata ecranului. Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate