Cautare


01 Noiembrie 2018
Bioinformatica, Internet of Things, computer vision, cybersecurity, Big Data printre tehnologiile propuse de cadrele didactice premiate la Gala Bursele ANIS

ANIS, Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii, a premiat marti, 30 octombrie, in cadrul primei editii a Galei Bursele ANIS, zece proiecte inovatoare propuse de cadre didactice tinere, cu varste cuprinse intre 32 si 40 de ani, de la ASE, Politehnica Bucuresti, universitatile: de Vest din Timisoara, din Bucuresti, „Al. I. Cuza” din Iasi, „Gheorghe Asachi” din Iasi, Transilvania din Brasov, Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si Politehnica din Timisoara.

Bursele ANIS reprezinta o initiativa a industriei tech pentru stimularea abilitatilor de predare ale cadrelor didactice tinere din mediul universitar. in cadrul primei editii a programului au fost inscrise 35 de proiecte, dintre care zece au fost desemnat castigatoare, iar candidatii premiati cu cate 5.000 de euro. 

Castigatorii sunt: Darian M. Onchis, Conf. univ. dr. habil. la Universitatea de Vest din Timisoara, Facultatea de Matematica si Informatica, care propune cursul Algoritmi de analiza a secventelor si semnalelor biologice. in cadrul acestui curs, studentii vor utiliza tehnologii precum algoritmi pentru bioinformatica, procesarea bio-secventelor, bio-semnalelor si a imaginilor medicale, Machine Learning si analiza timp-frecventa pentru a analiza si alinia secventele de ADN  si de aminoacizi. Nicolae-Cosmin Varlan, Lect. Dr. la Universitatea “Al. I. Cuza”din Iasi, Facultatea de Informatica, care a depus un proiect de actualizare a unui curs initiat in 2015 si care presupune utilizarea tehnologiei Internet of Things, cu preponderenta Arduino, in experimentarea in cadrul laboratorului de IT cu componente hardware si software. Vlad Valentin Posea, sef de lucrari in cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti, Facultatea de Automatica si Calculatoare, care a propus actualizarea laboratorului cursului Interactiune om-calculator in proportie de 100%, astfel incat, studentii vor putea dezvolta aplicatii web, mobile sau desktop, cu accent pe partea de utilizabilitate. Tehnologii acoperite:  instrumente de storyboarding, prototyping, evaluare interfete. 

Corneliu Florea, Conf. in cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti, Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei (E.T.T.I.) a propus un curs nou cu titlul Machine Learning pentru Aplicatii Vizuale (Computer Vision) in cadrul caruia, studentii vor folosi sisteme de invatare automata cu aplicabilitate in imagini pentru a dezvolta solutii practice de detectie a fetelor, monitorizare automata a traficului sau de suport automat a actului chirurgical. Adrian Alexandrescu, sef de lucrari in cadrul Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi, Facultatea de Automatica si Calculatore, propune actualizarea cursului Tehnologii Internet, prin introducerea de concepte noi precum: phishing, metode de securizare a formularelor web, atacuri de tipul Cross-site Scripting (XSS), Content Security Policy (CSP), protocolul HTTPS, certificate digitale. Dupa absolvirea acestui curs, studentii vor putea crea cu usurinta un site web, fara a fi nevoiti sa utilizeze frameworkuri sau biblioteci. Titus Constantin Balan, sef lucrari in cadrul Universitatii Transilvania din Brasov, Facultatea de Inginerie Electrica si stiinta Calculatoarelor, a propus un curs nou Network Security and Perimeter Defence, cu predare in limba engleza. Noutatea cursului o reprezinta gradul de specificitate foarte mare, acesta fiind dedicat metodelor de securizare a infrastructurilor de retea cu elemente dedicate (firewall, IDS/IPS). Elementul inovativ introdus este implementarea unui sistem de laboratoare in sistem virtualizat, pe care studentii le pot accesa in mod VDI (Virtual Desktop Infrastructure).

Andrei Toma, lector in cadrul Academiei de Studii Economice, Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica, propune actualizarea cursului Tehnologii Web prin introducerea de mecanisme inovative in scopul de a imbunatati eficienta mecanismului de predate si de a depasi diverse limitari. Cursul si seminariile se desfasoara pe masini virtuale de la c9.io, pentru a evita eventualele probleme de infrastructura pe care studentii le-ar putea intampina. in plus, cursurile pot fi accesate de studenti si pe canalul dedicat de youtube. Ioana Georgiana Ciuciu, lector universitar in cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca,  Facultatea de Matematica si Informatica, care a propus cursul Procesare si aplicatii Big Data, o varianta noua a cursului Introducere in Analiza Big Data, care, incepand din anul universitar 2018-2019, devine curs obligatoriu de nivel Master, cu predare in limba engleza. La finalul cursului, studentii trebuie sa realizeze un proiect de semestru, in echipe formate din 2-3 cursanti, care vor aborda probleme din lumea reala, pentru care studentii vor propune si vor implementa solutii bazate pe tehnologia Big Data. Dumitru Bogdan Alexe si Radu Tudor Ionescu, ambii cu titlu de conf. dr. in cadrul Universitatii din Bucuresti, Facultatea de Matematica si Informatica, propun actualizarea cursului Concepte si Aplicatii in Vederea Artificiala (Computer Vision), la finalul caruia,  studentii deprind competente in proiectarea sistemelor inteligente ce proceseaza imagini pentru rezolvarea unor probleme practice precum: segmentare background-foreground, recunoastere de obiecte, detectare faciala. Aplicatiile sunt implementate la laborator in Matlab. Silviu Vert, sef lucrari in cadrul Universitatii  Politehnica din Timisoara, Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale, propune introducerea de concepte noi in cadrul cursului Securitatea Sistemelor pentru eActivitati (SSeA). Acestea sunt: Atacuri cibernetice asupra serverelor web si a bazelor de date, securizarea platformelor de tip CMS, securitatea aplicatiilor mobile, tehnici de inginerie sociala, securitatea utilizatorului de retele sociale, securitatea sistemelor IoT, securitatea aplicatiilor de tip cloud, elemente de ethical hacking, pregatirea pentru meseria de specialist in securitate cibernetica. 

Conform celui mai recent studiu ANIS, realizat impreuna cu Pierre Audoin Consultants (PAC), companie de cercetare si consultanta, piata locala de software si servicii va depasi pragul de 5 miliarde de euro in 2019. in acest context, nevoia de specialisti IT este acuta, in Romania existand un delaj de 40.000 de locuri munca intre numarul actual de angajati si capacitatea de absorbtie a pietei. Initiativa Bursele ANIS, sustinuta la prima editie de companiile Atos, Adobe, Bitdefender, Softelligence, Cornerstone, Enea, va continua si in 2019, industria tech fiind direct interesata de dezvoltarea si transformarea mediului academic si actualizarea curriculei universitare conform realitatii din piata. 

Despre ANIS 

20 ani de activitate in Romania. infiintata in anul 1998, ANIS reprezinta interesele companiilor IT romanesti si sprijina dezvoltarea industriei locale de software si servicii, cresterea atat a companiilor implicate in proiecte de externalizare, cat si a celor care genereaza proprietate intelectuala, prin crearea de produse.

Peste 130 de membri. in cadrul ANIS sunt reunit atat cmpanii cu capital romanesc sau strain, mici sau multinationale, cu sedii in toate marile centre IT din tara, ceea ce asigura asociatiei reprezentativitate la nivel national.

Peste 38.000 de angajati.Membrii ANIS genereaza un numar semnificativ de locuri de munca inalt calificata in societate.

Peste 2,5 miliarde de euro cifra de afaceri. Veniturile anuale cumulate ale membrilor, plaseaza ANIS in zona actorilor cheie in ceea ce priveste amprenta economica in plan local.

Pentru mai multe informatii, accesati pagina Asociatiei - www.anis.ro.  

Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate