Cautare


03 Aprilie 2019
Robotul NAO - terapeut pentru copiii cu autism

Echipa de psihologi ai Centrului de Autism “Marea Neagra” din Constanta este completata de 2 roboti NAO V6 de ultima generatie. Cei 2 roboti NAO vor avea prima sedinta de terapie alaturi de copii, in ziua de 2 aprilie, la ora 11, de Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, ocazie cu care va fi lansat proiectul Robotul Nao - terapeutul copiilor.

Incepand cu luna aprilie, NAO isi va desfasura zilnic activitatea alaturi de copii in cabinetele psihologice ale Centrului de Autism “Marea Neagra”, in sesiuni scurte de terapie cu durata de 20 de minute, pe parcursul carora va pune intrebari si va oferi raspunsuri. Pe langa rolul de terapeut, Nao stie si o multime de alte trucuri pentru a-i face pe copii sa-l iubeasca: stie sa danseze, sa cante si chiar sa ofere raspunsuri pline de umor copiilor.   

”Robotul Nao este socotit drept cel mai spectaculos robot umanoid din intreaga lume, a ajuns sa lucreze in peste 200 de institutii de invatamant, vorbeste 22 de limbi de circulatie internationala si a fost prezentat in mai bine de 100 de tari din intreaga lume. Nao a fost folosit in cadrul programului Robot for autism. Rezultatele obtinute sunt considerate spectaculoase de catre specialisti, deoarece Nao reprezinta un puternic motivator pentru orice copil. Nao nu este o incercare, un test sau un prototip de robot, este o certitudine care s-a bucurat de multe upgrade-uri in acesti 14 ani de cand este lansat pe piata. in mod normal, copilul evita contactul cu specialistul, indiferent daca este educator, profesor sau psiholog, dar in relatia cu NAO, comunicarea si tot ce tine de interactiune vine de la sine. Comunicarea reprezinta o recompensa pentru copil”, declara psihologul Adrian Gemanaru, presedintele Centrului Terapeutic “Marea Neagra”.

Proiectul NAO este implementat si in Romania, in beneficiul copiilor cu autism, datorita finantarii de 35.000 euro primite prin programul “RO SMART in tara lui Andrei” initiat de OMV Petrom”: “Ne dorim ca tehnologia sa vina in sprijinul imbunatatirii calitatii vietii oamenilor. Sper ca Robotul NAO sa contribuie la o viata mai buna in fecare zi pentru copiii cu care lucreaza“, declara Mona Nicolici, manager Sustenabilitate OMV Petrom

Proiect stiintific inedit, in parteneriat cu Politehnica Bucuresti

Centrul Psihologic Marea Neagra si Universitatea Politehnica din Bucuresti vor continua proiectul stiintific privind utilizarea in terapia copiilor diagnosticati cu autism a Robotului Nao.

Proiectul pilot urmareste sa implementeze un program terapeutic adaptat in limba romana, care sa permita psihologilor o mai buna comunicare si interactiune alaturi de copil, deoarece NAO reprezinta o recompensa pentru copii.

”Incepand cu anul 2017, echipa noastra din cadrul Centrului de Cercetari Avansate pentru Materiale, Produse si Procese Inovative (CAMPUS), Universitatea Politehnica din Bucuresti a initiat in colaborare cu o clinica de terapie din Bucuresti un program pilot de terapie cu Nao. in aceasta perioada am dezvoltat un set de programe de terapie comportamentala cu ajutorul robotului Nao pentru copiii cu cu tulburari psihice si de neurodezvoltare pe care le-am utilizat cu un grup de copii de la clinica. Obiectivul nostru de cercetare a fost sa analizam eficienta acestei metode terapeutice, iar obiectivul final este de a introduce terapia cu roboti, pe scara larga, in scoli speciale, spitale si clinici de terapie. Rezultatele preliminarii ale cercetarii au fost prezentate cu ocazia Conferintei Nationale de Sanatate Mintala a Copilului si Adolescentului, organizata la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, Bucuresti, decembrie 2018. Astfel, colaborarea Campus UPB cu Centrul Terapeutic Marea Neagra din Constanta este importanta pentru atingerea obiectivului nostru comun: cresterea accesului la modalitati inovative de terapie si a sanselor de integrare sociala pentru copiii cu nevoi speciale”, declara Profesor  Corneliu Burileanu, Director stiintific CAMPUS, Universitatea Politehnica din Bucuresti.

NAO va ajunge in 10 orase din Romania

In urma numeroaselor solicitari primite din intreaga tara, Robotul NAO va merge intr-un turneu pentru a cunoaste si pentru a interactiona cu cati mai multi copii. De asemenea, va fi prezent in majoritatea targurilor si expozitiilor desfasurate pe tema educatiei. “Robotul NAO reprezinta o realitate in majoritatea institutiilor de invatamant din intreaga lume, avem convingerea ca odata cu dezvoltarea unei aplicatii pentru limba romana, acesta va deschide un drum si pentru institutiile de invatamant din Romania”, declara psihologul Adrian Gemanaru.

Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate