Cautare


Prima inima realizata cu o imprimanta 3D, din tesut uman
17 Aprilie 2019 Stiinta

Prima inima realizata cu o imprimanta 3D, din tesut uman

Este de dimensiunea inimii unui iepure, insa este o adevarata descoperire

Intr-o zi, oamenii de stiinta spera ca vor reusi sa produca inimi care pot fi transplantate la oameni. O echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Tel Aviv din Israel a adus acest obiectiv mai aproape de realitate. 

Echipa a reusit sa imprime 3D cu succes o inima, folosind tesuturi si vase umane, potrivit lucrarii publicate luni in Advanced Science. Desi inima nu este de dimensiune completa - este de dimensiunea inimii unui iepure - marcheaza, totusi, o descoperire, sustine echipa. 

"Aceasta este prima oara cand cineva a proiectat cu succes si a imprimat o inima intreaga cu celule, vase de sange, ventricule si camere", a declarat Prof. Tal Dvir, care a condus echipa. "Oamenii au reusit sa imprime 3D cu succes structura unei inimi in trecut, insa nu cu celule sau cu vase de sange". 

Oamenii de stiinta au gasit multe utilizari medicale ale tehnologiei de imprimare 3D in uiltimii ani. Cercetatorii Universitatii din Toronto lucreaza la folosirea unei astfel de tehnologii pentru a imprima piele peste rani, iar Universitatea din Minnesota a dezvoltat un craniu transparent al unui soarece pentru a ajuta cercetatorii sa inteleaga mai bine activitatea cerebrala. 

Echipa din Tel Aviv a extras tesuturi grase de la pacienti si le-au folosit ca "cerneala" pentru imprimarea 3D, un model cu care sa creeze modele de tesuturi. Desi mai au de lucru - inima se poate contracta, insa nu pompeaza sangele - cercetatorii intentioneaza sa testeze inimile imprimate 3D pe modele animale. 

"Poate, in 10 ani, vor fi imprimate organe in cele mai bune spitale din intreaga lume, iar aceste proceduri vor fi efectuate in mod obisnuit", a declarat Prof. Dvir. 

Sursa: www.cnet.com


Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate