Cautare


Realitatea virtuala, tratament pentru ADHD?
25 Aprilie 2019 Stiinta

Realitatea virtuala, tratament pentru ADHD?

Cercetatorii de la UC Davis investigheaza daca realitatea virtuala poate fi folosita pentru a ajuta copiii cu ADHD sa faca fata in lumea non-virtuala. Daca se dovedeste a fi eficate, tratamentul ar putea fi o alternativa la medicamente.

"Obiectivul nostru pe termen lung este de a dezvolta interventii care sunt accesibile pe scara larga", a declarat Julie Schweitzer, profesor in cadrul Departamentului de Psihiatrie si Stiinte Comportamentale si cercetator in cadrul Institutului MIND. 
"Daca un parinte ar putea descarca o aplicatie pentru achizitionarea tratamentului, familii din multe locuri din intreaga lume ar putea-o accesa". 

CDC raporteaza ca aproximativ 5-10% dintre copiii americani sunt diagnosticati cu ADHD. Peste 50% dintre acestia sunt tratati cu medicamente. Din cauza ratei ridicate de diagnosticare din SUA si din tari precum Islanda, care are cea mai ridicata rata de consum de Ritalin pe cap de locuitor, cuvinte precum "epidemie" sunt folosite frecvent. 

UC Davis MIND Institute testeaza o terapie prin expunerea la realitate virtuala ca tratament non-farmaceutic pentru distractibilitate in general, unul dintre semnele distinctive ale ADHD. Studiul va include 50 de copii cu varste intre 8 si 12 ani, extrem de distractibili si care nu iau medicamente pentru ADHD. 

Este ironic faptul ca tehnologia este testata pentru a remedia distragerea atentiei, avand in vedere ca ecranele reprezinta unul dintre principalele motoare ale distragerii in lumea de azi. Insa realitatea virtuala are avantajul de a oferi medii imersive, in care distragerile pot fi controlate precis si amplificate sau scazute in timpul terapiilor de expunere. 

Ideea este similara terapiilor de expunere folosite adesea pentru a ajuta persoanele cu anxietate. Acomodarea bolnavului cu stimulii declansatori ajuta la diminuarea raspunsurilor innascute. 

Pentru studiul UC Davis, participantii vor purta casti VR pentru sesiuni de 25 de minute, fiind testati in timpul unor sarcini care necesita atentie intr-un mediu virtual al clasei. Distragerile virtuale, cum ar fi vorbitul in clasa sau profesorii care pasesc, sunt introduse pentru a acomoda participantii. 

"Distragerile reprezinta o problema frecventa in prezent, fie ca sunt mesaje text primite in timp ce conducem, reclame pop-up pe computerele noastre sau alerte e-mail primite pe telefon in timpul unei intalniri", a declarat Schweitzer. "Speram ca descoperirile noastre sa ii ajute pe altii sa invete cum sa ignore distragerile atunci cand acestea interfereaza cu sanatatea noastra, cu invatarea si productivitatea". 

Castile VR sunt un instrument interesant de diagnosticare si predare, deoarece ofera posibilitatea de a urmari raspunsurile utilizatorilor la un nivel subconstient, prin masuratori precum miscarea ochilor si a capului. Programul pilot a primit 1 milion de dolari de la Institutul National de Sanatate. 

Ar putea urma un studiu mai amplu, care implica sute de participanti. 
Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate