Cautare


Rinichi salvator, livrat de drona
06 Mai 2019 Stiinta

Rinichi salvator, livrat de drona

Rinichiul unui donator a fost livrat chirurgilor la un spital din SUA prin intermediul unei drone, in primul zbor de acest gen.

Multi vad un potential urias pentru sistemele de aeronave fara pilot (UAS) in livrarea produselor medicale, iar unele drone deja fac acest lucru in Africa. 

Zborul din America a necesitat o drona special conceputa, care a reusit sa mentina si sa monitorizeze organul. 

Se spera ca se va deschide, astfel, calea pentru zboruri mai lungi si va aborda problema sigurantei metodelor actuale de transport. 

Destinatarul, in varsta de 44 de ani din Baltimore, asteptase opt ani de zile pentru transplant. 

Potrivit United Network for Organ Sharing, care gestioneaza transplanturile de organe din SUA, in 2018 existau aproape 114.000 de persoane pe listele de asteptare, 1,5% dintre organe nu ajungeau la destinatie si aproape 4% din transporturi intarziind cu doua ore sau mai mult. 

"Livrarea unui organ de la un donator la pacient este o datorie sacra, cu mai multe parti in miscare. Este foarte important sa gasim modalitati de a face acest lucru mai bine", a declarat Joseph Scalea, profesor asistent de chirurgie la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii din Maryland si unul dintre chirugii care au efectuat transplantul. 

"In urma colaborarii dintre chirurgi, ingineri, Administratia Federala a Aviatiei (FAA), specialistilor in obtinere de organe, piloti, asistente medicale si, in final, pacient, am reusit sa facem un progres in transplanturi". 

Calatoria de trei mile a necesitat o multime de noi tehnologii, inclusiv o drona special conceputa, capabila de a transporta greutatea suplimentara a unui organ, care avea nevoie, de asemenea, de camere de bord si sistem de urmarire a organului, precum si sisteme de comunicatii si de siguranta pentru un zbor peste oras, o zona dens populata. 

De asemenea, drona a fost echipata cu un sistem de recuperare a parasutelor in cazul in care dispozitivul ar fi esuat. 

"Este o presiune enorma sa stii ca o persoana asteapta acest organ, insa este si un privilegiu special sa faci parte din aceasta misiune critica", a declarat Matthew Scassero, parte a echipei de inginerie din cadrul Universitatii din Maryland. 

Charlie Alexander, director executiv al The Living Legacy Foundation of Maryland, o organizatie caritabila care doreste cresterea donarii de organe, a declarat: "Daca putem dovedi ca functioneaza, putem privi spre transport de organe fara pilot pe distante mult mai mari. Acest lucru ar reduce la minimum nevoia de mai multi piloti si timp de zbor si ar aborda problemele de siguranta pe care le avem in acest domeniu". 

Sursa:
www.bbc.co.ukInfo util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate