Cautare


07 Iunie 2019
Detectarea timpurie a cancerului de piele: Inteligenta artificiala poate ajuta la salvarea de vieti

Noul sistem imagistic produs in Germania ajuta doctorii la detectarea rapida a alunitelor noi, modificate si maligne

Digitizarea a devenit parte indispensabila a actului medical. in prezent sunt zone unde Inteligenta Artificiala (AI) poate ajuta doctorii cu aceeasi precizie ca a unui expert in domeniu. Sistemele imagistice medicale scaneaza corpul uman, trimit alerte in eventualitatea depistarii de anomalii si pot chiar sa ajute la salvarea de vieti. Prin intermediul bodystudio ATBM master, FotoFinder Systems GmbH lanseaza acum un sistem imagistic care permite doctorilor sa aiba o noua abordare in diagnosticarea digitala a cancerului de piele. Sistemul furnizeaza rezultate in cateva secunde si poate reduce semnificativ nevoia de biopsii si excizii.  

Din 2013, FotoFinder se concentreaza asupra diagnosticarii timpurii a cancerului de piele prin intermediul solutiei Automated Total Body Mapping (ATBM) pentru documentarea complet automatizata a intregii suprafete a pielii. Acum firma merge cu un pas mai departe prin noul bodystudio ATBM master. Numele metodei, prin care intreaga suprafata a pielii este fotografiata cu o camera speciala si un sistem flash, fara zone de reflexie, la o rezolutie super inalta, este Total Body Dermoscopy. Metoda genereaza imagini clinice excelente, care permit doctorului sa vada imaginea intregului corp cu o asemenea precizie incat structura microscopica a alunitelor devine deja vizibila in imaginea de ansamblu. Doctorul primeste sprijin vizual din partea aplicatiei software complet automatizate Bodyscan, care identifica rapid leziunile existente ale pielii de pe intregul corp si le aranjeaza conform relevantei lor. Astfel, medicul poate "scana" rapid alunitele in mod vizual fara a mai fi nevoit sa le examineze individual pe fiecare folosind un dermatoscop. Doar cele cateva alunite atipice sau suspecte vor fi analizate cu ajutorul dermatoscopului digital. Se ajunge astfel la economii considerabile de timp si la detectarea celor mai mici anomalii: Acesta este un fapt care poate salva vieti in cazuri extreme! in orice caz, timpul de asteptare a diagnosticului si incertitudinea si anxietatea asociate acestuia sunt considerabil scurtate. in plus, aceasta metoda reduce nevoia de excizie uneori dureroasa a uneia sau mai multe mostre de tesut.

“Viitorul diagnosticarii cancerului de piele se regaseste in solutii inovatoare, inteligente si care aduc economii de timp”, explica Kathrin Niemela, membru al echipei manageriale FotoFinder. “Metodele moderne de analiza sunt in mare parte digitale si ajuta medicii la descoperirea de anormalitati in multe feluri.” Contrar opiniei larg raspandite, cele mai multe melanoame nu se dezvolta dintr-o alunita existenta, ci apar ca pete noi, "de novo", pe o piele aparent sanatoasa. in cele mai multe cazuri, boala debuteaza cu o zona abia perceptibila optic, adesea cu un diametru de doar 1 milimetru, care insa poate contine deja o populatie de mii de celule maligne. Tocmai astfel de leziuni extrem de mici sunt adesea trecute cu vederea in cadrul examinarii dermatologice clasice. Cartografierea intregului corp cu ajutorul noii tehnologii vizualizeaza alunitele unui pacient de o asemenea maniera incat leziunile noi devin vizibile imediat.

Medicul este ajutat in analiza si evaluarea de risc a leziunilor cutanate de aplicatia software Moleanalyzer pro, care foloseste un algoritm puternic de deep learning bazat pe AI. Conform unui studiu clinic efectuat de Departamentul de Dermatologie al Spitalului Universitar din Heidelberg, inteligenta artificiala poate genera diagnostice mai precise decat specialistii in medicina implicati in studiu – iar de fiecare data sistemul are nevoie pentru asta de mai putin de o secunda.*

In cazul pacientilor, folosirea Automated Total Body Mapping in combinatie cu AI, inseamna o fiabilitate mai buna a detectarii timpurii a cancerului de piele. “Prin comparatie cu abordarea mai intuitiva a unui medic, care include istoricul pacientului sau predispozitia genetica in cadrul procesului de diagnostic, algoritmul este perfect obiectiv in analiza efectuata”, explica Kathrin Niemela de la FotoFinder. “Cu cat baza de date este mai mare, mai buna si mai unica, cu atat sistemul devine mai inteligent intr-o perioada scurta de timp, datorita invatarii permanente. Cu toate astea, AI nu poate inlocui inteligenta si experienta umana in detectarea cancerului de piele. in cele din urma, doctorul decide ce e de facut."

FotoFinder bodystudio ATBM master este o solutie versatila: Pe langa platforma de diagnosticare a cancerului de piele, dispozitivul ofera module optionale pentru diagnosticarea parului, esteticii cat si pentru gestionarea datelor pacientilor cu psoriazis prin folosirea PASIscan.

Lansare  
Kathrin Niemela, membru al echipei manageriale FotoFinder, va demonstra capacitatile FotoFinder bodystudio ATBM master in cadrul evenimentului "24th World Congress of Dermatology" intre 10-15 iunie 2019 la standul nr. G59 (Gate2).

Informatii suplimentare despre sistemul imagistic pot fi gasite aici: www.fotofinder.de

Despre FotoFinder 

Mii de utilizatori din peste 100 de tari se bazeaza deja pe sistemele FotoFinder pentru detectarea timpurie a cancerului de piele prin folosirea Video Dermoscopy sau Total Body Mapping. FotoFinder are o experienta de peste 25 de ani in sisteme imagistice ale pielii si a stabilit adevarate repere care au devenit standarde in industrie. Liderii de opinie de pe toate continentele apeciaza tehnologia firmei bavareze in lupta contra cancerului.
FotoFinder Systems GmbH are circa 65 de angajati. Locatia de productie se afla in Bad Birnbach, Germania. Prezenta globala a firmei este sprijinita de filialele din Italia, Spania, Marea Britanie, Statele Unite si reteaua globala de parteneri. FotoFinder a castigat Bavarian Export Award, Red Dot Design Award si a fost apreciata ca una din cele mai inovatoare companii din Bavaria Inferioara. 

* “Man against machine: diagnostic performance of a deep learning convolutional neural net-work for dermoscopic melanoma recognition in comparison to 58 dermatologists”, de H.A. Haenssle et al. Annals of Oncology. doi:10.1093/annonc/mdy166

Numele companiilor si produselor mentionate in acest comunicat pot fi marci inregistrate ale respectivilor proprietari.

Sursa: www.dccom.ro
Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate